Boaventura de Sousa Santos over de crisis

Volgens de Portugese socioloog Boaventura de Sousa is de situatie in de wereld vandaag behoorlijk uitzichtloos voor het gros van de wereldbevolking. Een ontwikkelingsmodel dat de overgrote meerderheid uitsluit, kan geen toekomst creëren. We moeten dringend een model vinden waarin er plaats is voor iedereen, en dat kan alleen als we het eendimensionele denken en het koloniale machtspatroon laten varen en erkenning geven aan diversiteit. In een lezing aan de Universiteit van Louvain La Neuve zette hij zijn visie neer in een aantal kernideeën.

(lees het hele artikel: “Een wereld vol paradoxen” bij de bron)

De wereld verkeert vandaag in een diepe crisis. Tegelijk wil men ons doen geloven dat het neoliberale groeimodel het enig mogelijke is. De Portugese socioloog Boaventura de Sousa Santos doorprikt die mythe en maakt er zijn missie van om een kennisleer van alternatieven uit te bouwen. Hoog tijd dat de universiteiten ramen en deuren openen om alternatieve kennis binnen te laten, aldus de Sousa.

Boaventura de Sousa Santos is een monument in de sociale wetenschappen. Hij is hoofd van het departement Sociologie aan de Universiteit van Coimbra, Portugal maar het grootste deel van het jaar is hij onderweg, nieuwe werelden aan het verkennen. Van augustus tot december is hij op reis in de VS en Latijns-Amerika, de andere helft van het jaar reist hij door Europa.
(lees verder bij de bron)