Bio-afbreekbaar plastic vermindert afvalberg niet

Het milieuagentschap UNEP van de VN waarschuwt voor de ‘valse oplossing’ die bio-afbreekbare plastics bieden. Bio-afbreekbaar plastic breekt in de praktijk bijna niet af, om twee redenen: te lage temperatuur voor afbraak en gebrek aan UV-straling.

De meeste plastics zijn zeer duurzaam. Deze eigenschap heeft ertoe geleid dat de wereld met een gigantische afvalberg heeft geproduceerd en dat de vorming van microplastics in de oceanen een wereldwijd probleem is geworden, volgens het UNEP-rapport Marine Plastics Debris and Microplastics.

De productie van plastic is enorm toegenomen sinds 1950. Plastic nam toen de plaats in van andere materialen in de sectoren van bouw, transport, verpakkingsindustrie en medische verzorging. In 2014 werd wereldwijd 311 miljoen ton plastic geproduceerd.

Bio-afbreekbare waterflessen en boodschappentasjes worden door de producenten voorgesteld als een goed alternatief, maar blijken integendeel een valse oplossing te zijn voor het afvalprobleem in de oceanen, waarschuwt Jacqueline McGlade, wetenschappelijk hoofd van het VN-milieuprogramma UNEP (UN Environment Programme). Bioplastics bieden immers niet de simpele oplossing die de consumenten er menen in te zien. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be