Bilal Kayid stopt hongerstaking na 71 dagen

bilal kayidBilal Kayid, de Palestijnse gevangene die al 71 dagen in hongerstaking was, heeft zijn staking beëindigd. De directeur van de mensenrechtenorganisatie Addameer, Sahar Francis, heeft dat donderdag meegedeeld. Dat gebeurde nadat er in onderhandelingen met Israël een datum was vastgelegd voor zijn vrijlating. Francis wilde niet zeggen wanneer dat zal zijn. Andere bronnen noemden de datum van 12 december.

Kayid had een gevangenisstraf uitgezeten van 14 en een half jaar en zou in juni zijn vrijgelaten. Maar op de dag zelf, waarop zijn familie al allerlei voorbereidingen had getroffen om hem te ontvangen, kreeg hij te horen dat hij nog een half jaar in administratieve detentie (gevangenisstraf zonder aanklacht of procesvoering) zou worden gehouden.

De Palestijnse Vereniging van Gevangenen eerde al Kayid voor de 71 dagen dat hij het had volgehouden niet te eten, en riep tot solidariteit met vier andere hongerstakers die nog doorgaan: Malik al-Qadi en Ayyad al-Hreimi, die nu 40 dagen aan het hongerstaken zijn en de gebroeders Muhammad en Mahmoud Balboul, die respectievelijk 49 en 2 dagen aan het staken zijn.

De hongerstaking van Bilal al Kayid werd gesteund door een 100 andere gevangenen die uit solidariteit ook een hongerstaking waren begonnen. Het leidde tot een massale actie van het Israëlische gevangenispersoneel tegen gevangen leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, waartoe ook Kayid behoort. Celblokken werden geïsoleerd, eigendommen in beslag genomen, en gevangenen over andere gevangenissen verdeeld. Ook waren er in binnen en buitenland veel solidariteitsbetogingen. In Jeruzalem joeg de politie nog donderdag een sympathiebetoging uit elkaar bij de Damascus Poort.

Via:: Abu Pessoptimist