Bijna 40% Amerikaanse arbeiders geen recht op betaald ziekteverlof

Meer dan 43 miljoen Amerikanen – bijna 40% van alle Amerikaanse arbeiders in de particuliere sector – heeft geen recht op betaald ziekteverlof. In de staat Arizona heeft zelfs bijna 50% van alle arbeiders geen recht op betaald ziekteverlof.

Pogingen ziekteverlof wettelijk te regelen stuiten op veel weerstand bij Republikeinse politici en komen derhalve maar zelden van de grond. Momenteel kennen alleen de staten Californië, Oregon, Rhode Island en Massachusets een wettelijk geregeld ziekteverlof. wage slavery index

Uiteraard zijn de bazen tegen wettelijke regelingen. Volgens een woordvoerder van Arizona Chamber of Commerce and Industry kunnen dergelijke zaken het beste overgelaten worden aan “werkgevers en werknemers” en moet de overheid zich daar niet mee bemoeien. Bovendien moeten die arbeiders gewoon niet zeuren, ze mogen blij zijn dat de bazen zo goed zijn hen een baan aan te bieden:

“Ultimately, increased mandates on employers make it more difficult to hire and expand their workforce, which in the end ends up hurting the very people that these policies are attempting to help”

Met name arbeiders met een laag inkomen – en inmiddels behoort een flink deel van de Amerikaanse arbeidersklasse tot die categorie  – gaan regelmatig ziek naar hun werk. Ze beschikken niet over financiële reserves en kunnen de inkomsten niet missen.

Bron: azcentral