Bijen vinden geen voedsel als lucht verontreinigd is

Luchtverontreiniging verandert de geur van bloemen en planten. Dat brengt bijen in de war, ontdekten wetenschappers van Penn State University.

Luchtverontreinigende stoffen kunnen chemisch reageren met plantaardige geurmoleculen. De geuren van bloemen en planten die door de pollutie veranderd worden, brengen bijen in de war. Het is namelijk op geuren dat bestuivers een beroep doen om voedsel te vinden.

Als gevolg daarvan doen ze er langer over om voedsel te vinden en neemt de efficiëntie waarmee ze bestuiven af. Dat gebeurt omdat de chemische interacties de levensduur van de geurmoleculen aantasten en de bijen langer zoekende zijn en daardoor minder grote afstanden afleggen.

Meer luchtvervuiling, minder bloemengeur
Als insecten naar voedsel zoeken, detecteren ze geurmoleculen van bloemen en bloeiende planten in de lucht. De wind kan deze moleculen honderden meters verderop brengen. “Veel insecten hebben hun nesten op bijna 1 kilometer afstand van de voedselbron. Dat wil zeggen dat de geuren een erg lange afstand kunnen overbruggen”, zegt Jose D. Fuentes van Penn State University. “Elk insect vindt zijn voedsel op basis van geuren en dat doen ze door van plaatsen met een lage concentratie van deze geur naar plaatsen met een hoge concentratie te vliegen.”

De geuren van planten kunnen echter afbreken als de lucht vervuild is door bijvoorbeeld ozon. Dit afbraakproces leidt tot nog meer luchtverontreiniging zoals de vorming van de vrije radicalen hydroxyl of nitraat, die opnieuw de verdere afbraak van bloemengeuren veroorzaken. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be