Bij de dood van Shimon Peres, de man van de mooie woorden

Vannacht is de Israelische oud-president Shimon Peres overleden aan de gevolgen van een beroerte die hem twee weken geleden trof. Peres werd 93 jaar. Hij heeft een leven lang een reputatie weten op te bouwen en handhaven als vredesstichter. De reacties op zijn overlijden zijn er dan ook naar. Zo schreef de Nederlandse premier Mark Rutte op zijn Facebook dat hij onder de inruk was van Peres’ nastreven van idealen en zijn inzet voor de vrede. In werkelijkheid bestond die bijdrage echter uitsluitend uit mooie woorden. Peres heeft meerdere malen grote kansen laten lopen. Daarnaast verloor hij alle verkiezingen waaraan hij deelnam(op één na, die voor president nadat een rivaal was afgezet). Zijn enige bijdragen bestonden eruit dat hij één van de grondleggers van het nederzettingenbeleid is geweest en Israel de atoombom heeft nagelaten. Drie jaar geleden, in 2013, organiseerde hij een groot en belachelijk duur feest voor zijn 90-ste verjaardag. Ik rekende toen met hem af in het onderstaande stuk dat ik ter gelegenheid van zijn dood hier nogmaals presenteer.

– Deze dagen was in Israel een knalfuif aan de gang ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Shimon Peres, Israels president. Ettelijke duizenden genodigden waren uitgerukt voor de feestelijkheid, die was opgetuigd als een symposium dat de prachtige naam ‘Facing the Future’ heeft gekregen. Onder hen diva Barbra Streisand die een liedje zong (en als verzoeknummer ook nog het synagogale lied Avinu Malkenu),Tony Blair, Benjamin Netanyahu en oud-president Bill Clinton die speeches hielden en verder onder meer de acteurs Sharon Stone en Robert de Niro, prins Albert II van Monaco, president Kagame van Ruanda-Burundi en Rahm Emanuel, de burgemeester van Chicago.
De totale kosten van het verjaardagsfeest bedroegen 11 miljoen shekel (zo’n 3,5 miljoen euro). So what, zou je zeggen, de man wordt tenslotte 90! Maar toen las ik hoe schaamteloos Peres daar werd bewierookt en de hemel in geprezen en kon ik het toch niet laten om iets te schrijven.

Dat Blair en Netanyahu hem een ‘man van de vrede’ noemden was nog tot daaraan toe, uit hun mond klonk dat banaal genoeg. Maar wat te denken van Clinton die in ruil voor een honorarium van 500.000 dollar Peres beschreef als:
”…the world’s social Einstein. You have tried to put together a unified theory of meaning to unite politics and philosophy and psychology and history and science and technology. Every one of us who has been blessed enough to know you… has been made a little bigger, a little stronger, and a little more optimistic that one day your theory will be real. On your 90th birthday, what we really celebrate, is your great gift to all of us. God bless you.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist