Bevolkingsexplosie Egypte: zal de Nijl dit kunnen blijven slikken?

De Nijl is de levensader voor een half miljard mensen maar vooral Egypte dankt zijn bestaan aan deze rivier. Het veranderende klimaat in combinatie met een ongeziene bevolkingsexplosie zetten het land en de beschikbare bronnen sterk onder druk, waarschuwen experts.

(…)

Afspraken maken over het beheer van de Nijl blijken in de realiteit vaak moeilijk. Wat nog zekerder is, is dat het milieu en veranderingen op dit vlak, de levens van de mensen die hier wonen rechtstreeks beïnvloedt.

Een van de getroffenen zijn bijvoorbeeld de Nubiërs, een etnische groep afkomstig uit Zuid-Egypte en Noord-Soedan, die al duizenden jaren langs de Nijl wonen. In 1899, tijdens de bouw van de Aswan Low Dam, werden ze gedwongen om te verhuizen en zich te hervestigen op de westelijke oever van de Nijl in Aswan. Tijdens de bouw van de Aswan High Dam, in de jaren zestig, werden meer dan 120.000 Nubiërs gedwongen om voor een tweede keer te verhuizen.

Hun nieuwe thuis bleek verre van ideaal: geen enkel hervestigingsdorp was in de directe nabijheid van de rivier. Tot op vandaag lijken de sociaal-economische en politieke omstandigheden van de Nubiërs niet te zijn verbeterd.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be