Bestuurders en oprechtheid!

Eigenlijk verschilde mijn zeventigste verjaardag, de dag waarop ik mijn pensioengerechtigde leeftijd bereikte, niet van die van de afgelopen tien jaren. Koffie met een tompouce. Dit jaar was de gele inhoud vervangen door oranje smurrie. Dit was verplicht, had de bakker gezegd. Het had iets te maken met een machtswisseling binnen een koningshuis. Ook de negerzoen moest opgeofferd worden en was via diagonaal aangebrachte oranje strepen politiek correct gemaakt. “Een sjerp als slavenband”, grapte de bakker. Humor en middenstanders zijn onverenigbaar. Om twee uur kwam buurvrouw-boven even langs met een begonia. “Kan je achter gaan zitten”, zei ze met een glimlach. Humor en vrouwen sluiten elkaar ook volledig uit.

Zoals altijd had zij mijn brievenbus geleegd en overhandigde zij mij een kaart van mijn jongste zus. Ook dit jaar was die in een poging om de winter te negeren weer afgereisd naar een bejaardenreservaat aan de Costa del Sol. Deze keer met haar nieuwe aanwinst Karel aan haar zijde. “Lieve, van harte. Hier alles goed. Karel heeft de cursus tapdansen niet overleefd. Zijn biologische klok stond nog op de Nederlandse tijd. Heb nu een relatie met Antonio de dansleraar. Je liefste zus”. Dit laatste bestrijd ik. Ik hou niet van die types die altijd een flesje water met zich meezeulen. Een misplaatste kinderlijke angst om door een stom toeval plotseling midden in de Sahara te belanden.

Bij de post zat ook een nieuwsbrief van het grootste geprivatiseerde pensioenfonds van Nederland. Op de voorpagina van deze reclamefolder stond in schreeuwende letters: “Hoe ziet jouw droomleven eruit?”. Gevolgd door “Bepaal je eigen route [!] en ontdek het zelf”. Humor en bedrijven met een monopolie positie verdragen elkaar niet. De in de kantlijn weggemoffelde items illustreerden dit. ‘Verlaging pensioenen’. ‘Verhoging AOW-leeftijd’. ‘Nieuwe pensioenregeling’.

Zal de volgende nieuwsbrief openen met: “Bejaarden vreten onze kas leeg”. Gevolgd door: ”Aangezien u als bejaarde leeft in andermans tijd dient u om in aanmerking te komen voor een maandelijkse uitkering van de door u afgedragen gelden werkzaamheden te verrichten bij één van de onderstaande bedrijven”.

Bestuurders en oprechtheid! Een orgastische vorm van humor.