Bestrijd de lange arm van Erdoğan

Niet alleen burgers in Turkije gaven gehoor aan de oproep van president Erdoğan om de straat op te gaan tegen de couppoging van 15 juli. Ook Turken in Nederland deden dat. In diverse Nederlandse steden werd met wapperende Turkse vlaggen gedemonstreerd tegen de putschisten en hun vermeende opdrachtgever Fethullah Gülen.

De Nederlandse publieke opinie reageerde vooral verrast en verbaasd; Turkse Nederlanders doen het inmiddels relatief goed in de Nederlandse samenleving, maar blijken uiterst gevoelig voor het gezag van Ankara, waar al jaren Erdoğans AKP de scepter zwaait.

Deze verbazing is zelf verrassend. Het Turkse conservatisme en nationalisme zijn een halve eeuw na de komst van de eerste gastarbeiders nog springlevend in Nederland. Dit kwam bijvoorbeeld electoraal tot uiting tijdens de Turkse parlementsverkiezingen in november 2015: maar liefst zeventig procent van de Turkse Nederlanders stemde op de AKP. Deze uitslag was zeker niet alleen het resultaat van verkiezingscampagnes. Het sterke vermoeden is dat, naast de Turkse satellietzenders, ook de Turkse moskeeën een zeer effectief beïnvloedingsinstrument zijn in de handen van Ankara. De meeste Turkse moskeeën vallen onder de paraplu van Diyanet ofwel Islamitische Stichting Nederland, de grootste moskeeënkoepel van Nederland.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Doorbraak