Bestrijd armoede en klimaatverandering met energierenovaties – MO

Energierenovaties zijn in volle opmars en hebben een enorm potentieel. De CO2 uitstoot verminderen en de energierekening verlagen voor gezinnen, zijn de prioriteiten voor Izegem, Kyoto in het Pajottenland en Energiesprong. Deze baanbrekende initiatieven verbinden het sociale aan het ecologische en stelden zichzelf voor op het transitiefestival in Gent.

‘De energieprijs voor gezinnen steeg sinds 2007 met bijna de helft. Dit treft vooral armere gezinnen’, zegt Sara Van Dyck van de Bond Beter Leefmilieu. ‘In dezelfde periode steeg de energieprijs voor bedrijven slechts een halve procent’. Energie besparen, kan dus een groot verschil maken voor de portemonnee van Jan met de pet maar het heeft ook een grote milieu-impact.

Energierenovaties aan gezinswoningen – betere isolatie van muren, daken en ramen samen met hernieuwbare energiebronnen – kunnen de CO2-uitstoot van België met 80% doen

dalen. Dit blijkt uit een studie door het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving. Beter geïsoleerde woningen zorgen ook dat gezinnen minder hoge energierekeningen gepresenteerd krijgen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)