“Beste dromers, beste politiek correcten, beste Gutmenschen”

Op zaterdag 16 september lanceerde 11.11.11. in Antwerpen haar campagne voor een humaan migratiebeleid in De Roma in Antwerpen. Lees hier de speech die directeur Bogdan Vanden Berghe gaf naar aanleiding van de mediastormpjes en de communicatie van N-VA en Theo Francken.

Beste vrienden, collega’s,

Of, speciaal voor vandaag: beste dromers, beste politiek correcten, beste Gutmenschen, want in die termen moeten we tegenwoordig spreken over mensen die zich engageren, over mensen die geloven dat samenleven met anderen niet tot de ondergang leidt. Terwijl ze zo al snel in de hoek van de naïevelingen geduwd worden. Mensen die het goed proberen te doen, worden opzijgezet als Gutmenschen. Politiek correcte denker is zo’n zwaar scheldwoord geworden, dat het lijkt of niemand er nog één durft te zijn.

Jeroen Olyslaeghers omschrijft de tendens perfect met één woord: normaalzucht. Zelden las ik een betere term om te beschrijven hoe het onaanvaardbare verandert in het aanvaardbare normaal. Want, zeg nu zelf, hoe normaal is het om van Gutmenschen een scheldwoord te maken? Of om de ngo’s die er alles aan doen om verdrinkingsdoden te vermijden op de Middellandse Zee te beschuldigen van mensensmokkel? Hoe normaal is het om ngo’s die al jaren de grondoorzaken van migratie proberen aan te pakken, er nu van te beschuldigen dat ze een aanzuigeffect creëren? Hoe normaal is het om te spotten met “wir schaffen das”, het enige diepmenselijke politieke antwoord op de uitdagingen waar we voor staan? Hoe normaal is het om te onderhandelen met de voor genocide gezochte president Al Bashir uit Soedan over hoe hij de vluchtelingen in onze plaats kan tegenhouden? Hoe normaal is het om met ontwikkelingsgeld de schietgrage Libische kustwacht te financieren, zodat hij vluchtelingen kan terugschieten naar detentiecentra? Hoe normaal was het deze week nog om te spreken in termen van “#opkuisen” als we het over “#allemaalmensen” hebben?
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be