Bernie Sanders wint voorverkiezingen in West-Virginia

Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat West-Virginia gewonnen. Met ruim 75% van de stemmen geteld staat Sanders op 51,3%. Clinton komt niet verder dan 36,6%.

Weliswaar kan de nominatie Clinton nauwelijks nog ontgaan, maar het campagneteam van Hillary wordt wel degelijk flink zenuwachtig van het feit dat de gedoodverfde favoriet er maar niet in slaagt zich de sociaal-democratische concurrent definitief van het lijf te schudden. Niet alleen is Clinton gedwongen linksere standpunten in te nemen dan ze eigenlijk zou willen, ook dwingt het haar tot een kostbare tweefrontenoorlog tegen zowel Sanders als Trump. 266px-Bernie_Sanders

Sanders’ overwinning toont ook voor de zoveelste keer aan dat Clinton een magere electorale basis heeft onder de witte arbeidersklasse. In West-Virginia is juist deze klasse hard getroffen door de ondergang van de kolen-industrie.  Clinton heeft  i.i.t. Sanders in het verleden weinig medeleven mét  en respect vóór de slachtoffers van die herstructurering getoond. Haar imago van een meedogenloze neoliberale hervormer keerde zich ook in West-Virginia uitdrukkelijk tegen Hillary. Volgens sommige polls loopt ze zelfs het risico deze niet onbelangrijke swing state te verliezen aan Trump.

Clinton heeft haar hoop nu gevestigd op New Jersey en Californië. Mocht ze die winnen – en daar ziet het wel naar uit – dan is de nominatie zo goed als binnen.