Bernie Sanders verliest New York maar gaat door

Hillary Clinton won in de staat New York met 58 procent afgetekend tegen Bernie Sanders en vergroot haar voorsprong tot 246 delegates. Zij heeft daarmee 54,62 procent van alle verkozen delegates tot nu veroverd, met nog 19 voorverkiezingen te gaan en 1668 delegates te verdelen. Bernie Sanders gaat onverminderd door en kijkt uit naar de vijf voorverkiezingen van 26 april.

De uitslag van de staat New York is een opsteker voor Clinton na 8 opeenvolgende nederlagen. Ze werd de voorbije weken door de grote media nog steeds als de zekere winnaar voorgesteld, maar hier en daar braken voor haar campagne verontrustende spelbrekers op.

Er verschenen onder meer een aantal commentaren die stelden dat het presidentieel programma van Sanders economisch onhaalbaar zou zijn. Die gingen echter uit van een scenario waarbij hij effectief zou winnen. Tot voor kort werd die mogelijkheid niet eens overwogen.

Clinton zag zich de voorbije weken, onder meer in het debat van 14 april, net voor de voorverkiezingen in New York, nogmaals verplicht om zwaar in te binden in de richting van Sanders’ programma, door onder meer toe te geven dat ook zij voor een verplicht federaal minimumloon van 15 dollar zou pleiten. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be