Bernie Sanders scoort hoog in peilingen, media VS negeren hem

Amerikaans presidentskandidaat Bernie Sanders blijft vriend en vijand verrassen met het succes van zijn verkiezingscampagne. Dat zou je nochtans niet zeggen als je alleen maar naar de Amerikaanse media kijkt, waar het al Donald Trump is wat de klok slaat. Buitenlandse media volgen die lijn.

De Quinnipac University in de Amerikaanse deelstaat Connecticut aan de oostkust, net boven New York City, specialiseert zich in peilingen van de publieke opinie in de VS en heeft op dat vlak een stevige reputatie van betrouwbaarheid. Op 22 december 2015 publiceerde Quinnipac een eerste opiniepeiling over de kandidaten voor de komende presidentsverkiezingen.

Donald Trump of Hillary Clinton
Uit die peiling blijkt dat Donald Trump allesbehalve zo dominant is aan Republikeinse kant als de overweldigende media-aandacht voor zijn campagne zou laten vermoeden. Hij leidt weliswaar met 28 procent bij de ondervraagde Republikeinse kiezers. Ted Cruz, federaal senator voor de staat Texas, volgt hem echter op de voet met 24 procent.

Federaal senator voor Florida Marco Rubio haalt 12 procent en onafhankelijk kandidaat voor de Republikeinse nominatie Ben Carson 10 procent. De bij het begin van de race gedoodverfde winnaar Jeb Bush, broer van George W. Bush, haalt amper 6 procent. Een zeer hoog percentage van de Republikeinse deelnemers aan de peiling, 58 procent, verklaart echter dat hun keuze nog niet definitief is.

In diezelfde peiling haalt Hillary Clinton het bij de Democraten nog ruim met 61 procent tegenover 30 procent voor Bernie Sanders, onafhankelijke kandidaat voor de Democratische nominatie. Eenzaam derde kandidaat Martin O’Malley, voormalig gouverneur van de staat Maryland, haalt amper 2 procent. 41 procent van de Democratische kiezers stellen echter dat ze nog van gedacht kunnen veranderen.

Nauwelijks een maand later is de berichtgeving over de campagnes van de kandidaten nog steeds dezelfde. Alle aandacht gaat naar Donald Trump en Hillary Clinton. Bernie Sanders wordt grotendeels genegeerd en de weinige aandacht die hij in de media krijgt gaat nauwelijks over de inhoud van zijn politiek programma. Desalniettemin blijft Sanders bomvolle zalen trekken en gaat hij vooruit in de peilingen. Hij is ook opvallend populair op de sociale media. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be