Bernie Sanders op kop in peiling CNN

Bernie Sanders heeft de koppositie voor de Democratische presidentskanditatuur overgenomen van Joe Biden. Volgens een vandaag gepubliceerde peiling van CNN zou Sanders onder geregistreerde Democraten en naar ‘links’ neigende onafhankelijke kiezers kunnen rekenen op 27% van de stemmen. Biden zakt terug naar 24%. Een maand geleden had Biden nog een voorsprong van 6% op Sanders.

Elizabeth Warren blijft steken op 14%, Pete Buttigieg op 11%. De andere kandidaten kunnen we vergeten: niemand komt verder dan 5%.

Veel linkse kiezers zien Sanders – die een uitgekiende campagne voert – blijkbaar als een betere keuze dan Warren. De voor Amerikaanse begrippen tamelijk linkse Warren stond in oktober nog op 19%. Ook onder mensen van kleur heeft Sanders de afgelopen tijd flink winst geboekt. De senator uit Vermont staat inmiddels op 30%, Biden op 27%.

Uit de peiling blijkt ook dat Amerikanen gezondheidszorg als het belangrijkste verkiezingsondeerwerp zien (41%). Onder Democraten is dat zelfs 55%. Ook de economie (40%), wapenwetgeving (39%), immigratie (33%), buitenlands beleid (32%) en klimaatverandering (30%) zijn voor Amerikanen belangrijke onderwerpen. Op het laatste punt lopen de meningen overigens flink uiteen: slechts 8% van de Republikeinen vindt klimaatverandering een belangrijk onderwerp. Onder Democraten is dat maar liefst 50%.