Bericht van een Hamas conferentie die niet van Hamas bleek te zijn

Ik weet niet of de 15e Europese Palestijnse conferentie in Rotterdam achteraf gezien geslaagd kan worden genoemd. Er was een grote opkomst van duizenden mensen, er waren voor zover ik dat heb kunnen zien, geanimeerde discussies (fora) in de Grote Zaal van de Doelen (ik was voor een deel getuige van een forum over de rol van de Palestijnse Autoriteit). Er was volop eten en drinken. Er waren tientallen stands van organisaties uit binnen en buitenland. Er was een kindercreche waar tientallen kinderen op een groot springkussen rondsprongen. En natuurlijk was het een uitermate geslaagde gelegenheid voor oude kennissen om elkaar weer te zien. Omhelzingen, enthousiaste tweegesprekken of groepsconversaties, en ”genetwerk”. Sociaal gezien was het denk ik, wel degelijk een groot succes.
Wat minder geslaagd was, was dat de organisatie volstrekt chaotisch was te noemen. Er was nergens een duidelijk programma te vinden. Niet in het Engels of Nederlands, en zelfs niet in het Arabisch. Ook waren er, voor zover ik weet, nauwelijks of niet mensen met grote namen aanwezig. Nu was dat laatste voor een belangrijk deel, zeker voor wat de programmadelen in het Engels betreft, te wijten aan het nieuws dat hardnekkig in de Nederlandse media was gaan rondzingen, dat we hier te maken hadden met een ”Hamas conferentie”. Nederlandse en Euro parlementariërs die waren uitgenodigd hadden het laten afweten. DENK parlementariër Kuzu was één van de weinigen die zijn gezicht liet zien, maar ook DENK had, net als andere organisaties geweigerd te spreken uit angst dat ze zouden worden geassocieerd met ”een terroristische organisatie”. De pers was, waarschijnlijk om dezelfde reden, eveneens maar thuisgebleven.
Nu weet ik niet of je een organisatie als Hamas, die al een kleine tien jaar geleden haar verzet tegen een twee statenoplossing liet varen, nog wel een ”terroristische organisatie” kan en mag noemen.

Maar los daarvan, hoezo was dit eigenlijk een conferentie van Hamas? Er waren absoluut wel een paar mannen met baarden aanwezig, maar ze waren een onbeduidende en misschien niet eens streng islamitische minderheid. Er was geen propaganda voor Hamas, er waren geen kopstukken van Hamas. Er was gewoon helemaal niets, en dan ook helemaal niets te zien van Hamas. Eén of andere idioot, een zekere Carel Brendel, die heel lang geleden nog eens een collega van me is geweest bij Het Parool (ik geloof dat hij bij de sportredactie zat), een man met een blog die er genoegen in schept om moslims te ontmaskeren als terroristische islamisten (gewoonlijk ten onrechte, misschien een heel enkele uitzondering daargelaten) had geschreven dat twee (mede)organisatoren van de Conferentie leden van Hamas waren, of er in ieder geval banden mee zouden hebben. Dat zou ook gezegd zijn door de Duitse Verfassungsschutz, de Duitse AIVD.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist