Bericht uit Gaza Stad

Een arts van het Al Shifa ziekenhuis in Gaza Stad gebruikt zijn mobiele telefoon om de kritieke toestand van de eenjarige Haneen Tafish te onderzoeken, 15 november 2012
De Israëlische aanvallen op Gaza zijn nu al drie dagen gaande. Dit verslag is geschreven te midden van oorverdovende explosies die sinds gistermiddag onophoudelijk zijn ingezet. De bombardementen gingen door in de avond, de nacht, en tot aan de volgende ochtend.

Door Lydia de Leeuw, Gaza Stad, 16 november

De militaire aanvallen van het Israëlische leger zijn duidelijk geëscaleerd in de gehele Gazastrook. We horen hoe F16 straaljagers en (onbemande) drones boven ons hoofd, in Gaza Stad scheuren. Regelmatig vallen er bommen in de nabije omgeving, in het extreem dichtbevolkte Gaza zijn de potentiële gevolgen hiervan vele malen groter dan normaal.

Tot op heden heeft de Israëlische luchtmacht zeker 200 luchtaanvallen uitgevoerd, ook tijdens het tijdelijke staakt-het-vuren toen eerder vandaag de Egyptische woordvoerder Gaza bezocht. Het dodental is nu 19, de meerderheid ongewapende burgers en de helft vrouwen en kinderen.

De gebieden die worden bestookt zijn o.a. Beit Hanoun, Jabalia refugee camp, de Sheikh Radwan en al-Nasser buurten in Gaza Stad, Maghazi, Deir El Balah, Khan Younis, en de gehele tunnel omgeving van Rafah.

We hebben gisteren het Al Shifa ziekenhuis bezocht, hier worden de meeste gewonden gebracht. We spraken met artsen, patiënten, families en ooggetuigen. Om Nederlandse lezers en journalisten een beter beeld te bieden delen we hierbij een aantal ervaringen met u.

Salem Waqef, een veertig-jarige man was ernstig gewond toen zijn huis werd geraakt door straaljagers in de vroege ochtend van 15 november. Volgens zijn artsen heeft Salem een hersenbeschadiging opgelopen omdat hij aan zuurstof tekort leed. Hij werd om 5 uur in de ochtend het International Care Unit van Al Shifa ingereden en onder een ventilator geplaatst maar hij is niet uit zijn coma gekomen en verkeert in ernstige toestand.

Zuhdiye Samour, moeder en grootmoeder uit vluchtelingenkamp Beach in het western van Gaza, was nog zo in schok over wat haar overkwam dat ze heftig trilde toen we haar vroegen wat er was gebeurd. Ze vertelt: ‘We zaten allemaal in ons huis rond half negen in de avond televisie te kijken, we wilden met de kinderen een film kijken zodat ze minder bang zijn door de situatie. Toen hoorden we 12 raketten afgevuurd worden, ze kwamen vanuit een oorlogsschip aan de kust.’ Zuhdiye en drie andere burgers raakten gewond toen de granaten in haar straat landden, duidelijk een burgerdoel in het noorden van Gaza Stad.

Het ziekenhuispersoneel wordt geconfronteerd met zeer chaotische en emotionele taferelen. De gangen en kamers zijn overvol en er lopen heel veel mensen in paniek rond die snakken naar informatie over hun geliefden en vrienden. ‘Mensen komen zelfs de eerste hulp sectie binnen, in paniek, zoekend naar hun familie. Het is heel moeilijk voor ons hiermee om te gaan,’ aldus Abbas.

De onzekerheid is een belangrijk deel van de angst, niemand weet wanneer precies of waar de volgende raket of bom zal vallen, niemand weet waar het veilig is. Ouders zijn niet in staat hun kinderen veiligheid te bieden laat staan te garanderen.

Hier volgen de namen en waar mogelijk leeftijden van hen die tot op heden zijn omgekomen tijdens de aanvallen:

1- Walid Abadlah, 2,5 jaar
2- Marwan Abu Al-Qumsan, 52 jaar
3- Ramai Hamamd
4- Khalid Abu Al-Nasser
5- Habes Mesbeh, 30 jaar
6- Wael Al-Ghalban
7- Hisham Al-Ghalban
8- Ahmed Al-Jaabari, 52 jaar
9- Mohammed Al-Hams
10- Ranan Arafat, 3 jaar
11- Essam Abu El-Mazzah, 20 jaar
12- Hani Al-Kaseeh, 18 jaar
13- Ahmed Al-Masharawi, 11 maanden
14- Hiba Al-Masharawi, 19 jaar, zwangere vrouw
15- Mahmud Sawaween, 65 jaar
16- Hanin Tafish, 10 maanden
17- Tareq Jamal Naser, 16 jaar
18- Oday Jamal Nasser, 14 jaar
19- Fares al-Bassiouni

Verscheen eerder op socialisme.nu. Auteur: Lydia de Leeuw