Benoemingen conservatieve rechters zorgen voor ruk naar rechts Israelisch hooggerechtshof

De Israelische ”Commissie voor benoemingen in de rechterlijke macht” heeft woensdagavond vier nieuwe rechters benoemd die in de loop van het jaar openvallende plaatsen zullen opvullen in het hooggerechtshof, het hoogste Israelische rechtscollege. Drie van de vier waren kandidaten van de rechtse minister van Justitie Ayelet Shaked (HaBayit HaYehudi). De deze zomer aftredende president van het hof, Miryam Naor, en haar twee collega’s die eveneens deel uitmaakten van de commissie, zagen slechts één van de kandidaten van hun keuze gekozen worden.

De verwachting is dat de nieuwe rechters het hooggerechtshof flink verder naar rechts zullen doen opschuiven. De krant Haaretz schrijft zelfs dat de nieuwe rechters ervoor zullen zorgen dat de bezetting zal blijven zoals hij is. Ook zal naar verwachting de ”activistische tendens” van het hof, dat naar het voorbeeld van de vroegere president van het hof Aharon Barak nog wel eens ingreep om wetgeving van het parlement af te keuren, door de nieuwe rechters worden afgeremd. Minister Shaked stak haar vreugde over de benoemingen niet onder stoelen of banken.
Woensdagavond, onmiddellijk na het bekend worden van het nieuws, zei Shaked in een verklaring dat het ”een historische dag” was die de samenstelling van het hof op dramatische wijze zou kunnen veranderen. ”Eindelijk is er een menselijke en juridische keuze gemaakt die dient als een spiegel voor het Israelische volk,” zei ze. En voor de microfoon van de legerradio zei ze het nog iets duidelijker: ”Ja, we kunnen het openlijk zeggen, het zal het vertrouwen van rechts in het hooggerechtshof herstellen.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist