Benelux pakt prijzen als belastingparadijzen

België, Luxemburg en Nederland zijn de nummers een, twee en drie in de EU wat betreft geheime belastingafspraken met multinationals. Het gaat om belastingontwijking met andere woorden. Ter illustratie van de plundering van de maatschappij door deze praktijk het volgende:

Alleen al in 2011 liepen ontwikkelingslanden bijna 869 miljard euro mis als gevolg van illegale geldstromen, inclusief door middel van belastingontduiking. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is dit zeven keer meer dan het totaalbedrag dat wereldwijd aan officiële ontwikkelingshulp wordt besteed.
(DeWereldMorgen)

Dat rechts Nederland geen verandering van deze praktijk wil, is evident. Maar zichzelf als links afficherende politieke partijen staan evenmin te springen om hier echt werk van te maken. De financiële bobo van de PvdA, Jeroen Dijsselbloem, meende onlangs dat Nederland de winstbelastingen voor bedrijven moet verlagen om internationaal concurrerend te blijven. Internationale concurrentie blijkt dus belangrijker dan internationale solidariteit. En de SP schreeuwt misschien wel hard, maar komt in internationaal verband niet verder dan dat er nieuwe samenwerkingsverbanden nodig zijn. Zelfs oneindig ver weg aan de horizon is er geen concreet idee over hoe en wat.