Benauwde overwinning voor reactionaire Deense zg. sociaal-democraten

Links heeft de verkiezingen in Denemarken nipt gewonnen. De sociaal-democraten worden met 25,9% van de stemmen de grootste partij. Samen hebben de linkse partijen 91 van de 171 zetels in het Deense parlement veroverd. In theorie kan er nu een ‘linkse’ regering gevormd worden.

De overwinning van de sociaal-democraten wordt nu allerwege geframed als een overwinning voor de reactionaire koers van partijleider Mette Frederiksen, maar dat slaat als een tang op een varken. De sociaal-democraten hebben t.o.v. de vorige verkiezingen juist verloren. De winst is afkomstig van de andere linkse partijen, die goede resultaten hebben geboekt. De nipte overwinning van links is vooral te danken aan de totale ineenstorting van de extreemrechtse Deense Volkspartij (de Deense versie van de PVV), die van 20 naar 9 zetels ging.

Welbeschouwd valt er voor de sociaal-democraten niet zoveel te juichen. De partij mag dan de grootste zijn, van de in de opiniepeilingen voorspelde kloof van 10% met de liberalen is in de verste verte geen sprake. Voor de vorming van een links blok is de partij afhankelijk van de Sociaal-Liberalen (iets linksere versie van D66) die als keiharde eis heeft gesteld dat het repressieve immigratiebeleid terug wordt gedraaid.

Tot 2018 waren de Deense sociaal-democraten ook tegen het restrictieve immigratiebeleid van de rechtse regering Rasmussen. Vorig jaar besloot Frederiksen echter haar ziel aan de duivel te verkopen. De sociaal-democraten spraken hun steun uit voor het dubbel bestraffen(!) van inwoners van wijken waar veel migranten gehuisvest zijn, voerden campagne voor een verbod op de boerka en stemden voor een plan om waardevolle spullen van asielzoekers af te pakken bij binnenkomst in Denemarken. Met ‘links’ – laat staan met ‘socialistisch’ – heeft dit natuurlijk helemaal niks meer te maken.

Houden de sociaal-liberalen vast aan hun eisen m.b.t. migratie, dan wordt de vorming van een regering nog knap lastig. Mogelijk is Frederiksen dan zelfs gedwongen een ‘Grote Coalitie’ te vormen met Rasmussen’s liberalen.


Tel uit je winst.