Belgische Staatsveiligheid waarschuwt voor fascistische burgerwachten

Soldiers of Odin 2016.jpg
Illustratie: Wikipedia

De Belgische Staatsveiligheidsdienst waarschuwt voor het gevaar van extreemrechtse burgerwachten. Die burgerwachten zijn inmiddels op diverse plaatsen in België actief, niet alleen in de steden maar ook op het platteland.

De burgerwachten zeggen burgers “te beschermen tegen vluchtelingen”, maar fungeren in de praktijk als fascistische knokploegen. Recentelijk werd bijvoorbeeld  een Poolse dakloze in Brussel aangevallen door zes leden van de extreemrechtse partij Nation.

Volgens Minister van Justitie Koen Geens moet niemand raar opkijken wannneer extreemrechts binnenkort overgaat tot het plegen van aanslagen: “De Staatsveiligheid schat dat er in ons land meerdere tientallen extreemrechtse activisten klaar staan om geweld te gebruiken of om de wet te overtreden op basis van hun ideologie”.

Ook in Nederland zijn extreemrechtse knokploegen burgerwachten geen onbekend fenomeen. Bekend zijn de ‘Soldaten van Odin’ die een paar jaar geleden in Winschoten van zich lieten spreken. Dergelijke organisaties bestaan overigens meestal niet lang. Zo is het rond de Soldiers of Odin al weer heel lang stil. Het laatste Facebookbericht dateert van februari 2017.

Bron: VTM Nieuws