Belastingspel is op de wagen dankzij Juncker

mr EU junckerLuxleaks was net een brug te ver. De belastingontduiking die Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had geregeld, versnelt het proces van belastingharmonisatie in de EU.

Ministers Wolfgang Schäuble (Duitsland), Michel Sapin (Frankrijk) en Pier Carlo Padoan (Italië) ondertekenden de brief die naar het Berlaymont-gebouw in Brussel werd gestuurd. “Het gebrek aan belastingharmonisatie in de Europese Unie is een van de belangrijkste oorzaken van agressieve fiscale planning, grondslaguitholling en winstverschuiving (Beps) binnen de interne markt”, schrijven ze.
Deze situatie kan ertoe leiden dat EU-lidstaten elkaar vliegen afvangen, wat precies de werking van de interne markt belemmert, betogen de drie. De EU moet “een set gemeenschappelijke, bindende regels met betrekking tot de vennootschapsbelasting aannemen die de belastingcompetitie aan banden legt en agressieve fiscale planning bestrijdt”. “Transparantie is niet genoeg.”
(De Morgen)

Helaas voor belastingparadijs Nederland en jammer voor het vluchtgedrag van Paul Tang (PvdA) maar een aantal grote landen in Europa tolereert het voor een dubbeltje op de eerste rang zitten van een stel kleine lidstaten niet meer.