Belastingparadijs Nederland frustreert Europese aanpak

De EU wil belastingconcurrentie tegengaan die een race naar het putje veroorzaakt. Maar Nederland is in de EU-werkgroep over belastingaanpak, de Code of Conduct Group, al bijna twintig jaar een ‘notoire dwarsligger’. In het Nederlandse beleid is hoegenaamd niets veranderd blijkt uit notulen van de werkgroep die in handen zijn van de NOS. Nog steeds behoort Nederland tot de ‘coalition of the unwilling’, die verder bestaat uit Cyprus, Malta, Ierland en Luxemburg.

Ex-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), berucht vanwege zijn rol in de trojka bij het over lijken gaande bezuinigingsbeleid in Griekenland, had twee jaar geleden gezegd dat Nederland ‘de knop had omgezet’ wat betreft zijn oppositie tegen aanpak van belastingontwijking. Weliswaar blijkt dat Nederland niet meer alle voorstellen blokkeert, maar grotendeels frustreert het nog steeds een Europese aanpak. De gehanteerde tactiek is die van vertraging. Nederland pleit steevast voor wereldwijde maatregelen, waarvan je weet dat het op die manier vrijwel onmogelijk is om overeenstemming te bereiken.

Uiteraard is het nieuwe kabinet niet van zins het aloude Nederlandse beleid te veranderen. Staatssecretaris Menno Snel (D66) zegt zich niet in het geschetste beeld te herkennen.