Begint de PVV eindelijk aan zijn neergang?

Misschien, als je de uitkomst van peil.nl van zondag bekijkt mogen we niet klagen.  In één week is de PVV daar 2 – twee – zetels kwijt geraakt. In één week…

Geen enkele partij maakt dat mee. Ze zitten nu in de peiling op 15 zetels, maar hebben er feitelijk nog 17. Vergelijk dat met de daling van één zetel deze week bij de VVD – nu gepeild op 22 kamerzetels tegen feitelijk sinds vorig jaar 34. De stijgers zijn natuurlijk JA21 – afgelopen week met +2 van 11 naar 13. Volt bleef stabiel op 10 gepeild maar met feitelijk 3 zetels, geen winst in de afgelopen wilde week.

Ook BBB groeide, van 7 naar 8 (feitelijk 1 zetel in de Kamer). Vraag me bij BBB niet waarom – dat is echt mijn blinde, bewogen en blijvende vlek. Waarschijnlijk krijgt de lijsttrekster veel stemmen van dikke vrouwen – ik meen het! Die gaan echt nooit op Marijnissen stemmen. Het curieuze is het verschil met de vorige boerenpartij – toen, begin jaren ’60, had je nog échte boeren, klein, mager, kwetsbaar en niet te verstaan – en helemaal niet te vergelijken met die gecomputeriseerde grootgrondbezittende miljonairs met hun robotmelkmachines, gigahypotheken en trekkers van een ton (hallo, bent u daar nog?).

De Boerenpartij – ‘BP’ – van toen kreeg op een gegeven moment zelfs echt ‘foute’ – in de zin van pro-nazi – vertegenwoordigers in het parlement. Zoals de antisemiet en landbouwingenieur Hendrik Adams. Die kreeg in de Eerste Kamer echte klappen van VVD-lid Jan Baas. Of ‘gewoon’, maar corrupt lid Evert Roskam, een echte ex-NSB’er en openlijke racist. Op zijn graf in Lunteren staat nog een naziteken. De BP ging van 3 naar 7 zetels in de Kamer in 1967, maar daarna volgde slechts gekonkel en gekuip.

De groei van JA21 was in één week +2. Van gepeild 11 naar 13. Ze hebben feitelijk 3 zetels. Hun afkeer van vluchtelingen en buitenlanders en binding met GeenStijl is helder, maar ze brengen het minder bitter en verbeten dan Wilders.

Of ze bij de val van het kabinet – ik gok op april of mei – echt succesvol meer dan 10 zetels in de Kamer krijgen en heel houden… nou, kleine kans. Vooral als je naar Fortuyn en zijn LPF of Leefbaar Nederland kijkt. De karaktertjes die daaraan meededen, zoals egotripper Henk Westbroek, aartscomplotteur Jan Nagel en Gooise miljonair en platenbaas Herman Heinsbroek, bezegelden het lot.

PS: Altijd leuk om gelijk te krijgen van Zeer Hoog Geplaatsten, zoals Wopke Hoekstra. Ook die vindt dat de ongeveer 2 miljoen Europese NAVO-soldaten ‘nauwelijks in staat zijn om het continent te verdedigen’.
Vorige week zei ex-generaal Mart de Kruif dat óók al, zoals ik op Krapuul meldde. Wie volgt?