Bedrijven blijven mineralen kopen die conflicten Centraal-Afrika financieren

80 procent van de Amerikaanse bedrijven controleren en publiceren niet of hun producten al dan niet conflictmineralen uit de landen van Centraal-Afrika bevatten. Dat staat in het rapport Digging for Transparency van Amnesty International en Global Witness van 23 april 2015.

Voor het onderzoek van het rapport Digging for Transparency namen de onderzoekers van Amnesty International en Global Witness ongeveer honderd jaarverslagen door van bedrijven als Apple, Boeing en Tiffany. Er werd gekeken in hoeverre de bedrijven rekening houden met de wetgeving over conflictmineralen, de Dodd Frank Act van 2010. De bevindingen van hun onderzoek laten grote hiaten zien op het gebied van transparantie.

Zoals voorzien in deze nieuwe wet hebben meer dan duizend Amerikaanse bedrijven die mogelijk gebruikmaken van conflictmineralen uit Centraal-Afrika in 2014 voor het eerst een jaarverslag ingediend bij de federale overheidsdienst Securities and Exchanges Commission (SEC).

“De nieuwe wet biedt in theorie een kans om de toeleveringsketens wereldwijd te verbeteren. Onze analyse laat echter zien dat de meeste bedrijven liever op de oude voet doorgaan dan dat ze de risico’s verminderen dat hun aankopen gebruikt worden voor de financiering van gewapende groepen”, zegt Carly Oboth, beleidsadviseur bij Global Witness.

Grote bedrijven hebben volgens Oboth veel geld geïnvesteerd om te wet tegen te werken. “Als ze dat geld hadden besteed aan fatsoenlijk onderzoek en rapportages over hun toeleveringsketen, had de consument nu met meer vertrouwen hun producten kunnen kopen.”
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be