Baudet verliest rechtszaak tegen NOS

Thierry Baudet’s partijtje Schorem Forum voor Democratie hoeft door de NOS niet uitgenodigd te worden voor het tv-debat aan de vooravond van de verkiezingen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag beslist.

De NOS heeft de 14 grootste politieke partijen uitgenodigd voor dat debat. De NOS keek daarbij naar de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer en naar de Peilingwijzer (het gewogen gemiddelde van zes peilingen) op 1 februari. Volgens Baudet was dat niet eerlijk en een ontoelaatbare inperking van zijn vrijheid van meningsuiting. Of zoiets.

Hoe dan ook: de rechter vond dat Baudet uit zijn nek zat te lullen. De NOS hoeft niks en Baudet mag opdraaien voor de proceskosten.

De kortgedingrechter stelt in haar uitspraak voorop dat aan de NOS een ruime mate van vrijheid toekomt bij de inrichting van haar radio- en tv-programma’s. Zij mag echter niet met haar keuzes invloed uitoefenen (of proberen uit te oefenen) op de verkiezingsuitslag door zonder goede gronden de ene partij wel, en de andere niet uit te nodigen voor een debat.

Daarvan is hier echter geen sprake, oordeelt de rechter. Van een uitsluiting of boycot van FvD door de NOS is niets gebleken. De NOS heeft goede gronden aangevoerd voor de keuze om 1 februari 2017 als peildatum te nemen. Zo verstreek bijvoorbeeld op 31 januari de termijn voor het vaststellen van de kandidatenlijst bij de Kiesraad. Dat FvD op dat moment nog niet in de Peilingwijzer voorkwam, is een gevolg van de eigen keuze van de partij om pas relatief laat met haar verkiezingscampagne te starten.