Basil Ghattas krijgt twee jaar onder plea bargain en verlaat de Knesset

Basil Ghattas, lid van de Gezamenlijke (Arabische) Lijst in de Israelische Knesset, heeft zondag ontslag genomen uit het parlement. Dat is een uitvloeisel van een ”plea bargain”, een overeenkomst met de Israelische justitie, in de zaak van het ”’smokkelen” van telefoons naar een Palestijnse gevangene. Ghattas werd in december betrapt door een veiligheidscamera van de gevangenis Ketziot in de Negev. Bij een bezoek aan een langgestrafte Palestijn had hij een pakket afgegeven en daar zaten ook telefoons in. Ghattas verklaarde dat hij het pakket van een derde had gekregen en dat hem was verteld dat er boeken in zaten.
Ghattas werd gevangengezet, en deed afstand van zijn immuniteit om te kunnen worden ondervraagd. Na enige dagen werd hij vrijgelaten en kreeg hij huisarrest. Hij werd in januari in staat van beschuldiging gesteld wegens smokkel van documenten en communicatie apparatuur naar een gevangenis, gebruik van eigendommen voor terroristische doeleinden, ernstig bedrog en misbruik van vertrouwen van een publieke functionaris.
Na de plea bargain is de zaak voorbij. Ghattas krijgt twee jaar. De christelijke afgevaardigde wordt in het parlement opgevolgd door Jumaa Azbarga, een Bedoeïens lid van dezelfde Tajammu partij (Balad voor Ivriet sprekende Israeli’s).

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist