Bannon stapt op bij Breitbart “News”

Steve Bannon vertrekt bij Breitbart. Bannon’s positie was onhoudbaar geworden nadat miljardair Rebekah Mercer  dreigde de financiering van Breitbart stop te zetten indien Bannon aan zou blijven.

Bannon – tot september adviseur van Trump  – riep de woede van de president over zich af nadat hij tegenover schrijver Michael Wolff een boekje open had gedaan over het interne reilen en zeilen van de regering Trump. Zo betitelde Bannon volgens Wolff zoonlief Donald Trump Jr. als een “verrader” en dochter Ivanka als “te dom voor woorden” (“dumb as fuck”). Trump verklaarde onmiddelijk de oorlog aan Bannon en riep Breitbart op zijn voormalige adviseur op staande voet te ontslaan.

Bannon kroop de afgelopen dagen door het stof, maar dat heeft niet mogen helpen. Bannon’s weinige bondgenoten binnen de Republikeinse Partij lieten hem als een baksteen vallen en buiten de partij bleek hij geen vrienden te hebben. Toen Mercer de kant van Trump koos, was het lot van Bannon feitelijk bezegeld.

Breitbart News kwam gisteren met een ingetogen verklaring en onthield zich van verder commentaar:

Stephen K. Bannon has stepped dpwn from Breitbart News Network, where he served as Executive Chairman since 2012.

Bannon and Breitbart will work together on a smooth and orderly transition.

Bannon said, “I’m proud of what the Breitbart team has accomplished in so short a period of time in building out a world-class news platform.”

According to Breitbart CEO Larry Solov, “Steve is a valued part of our legacy, and we will always be grateful for his contributions, and what he has helped us to accomplish.”

Het vertrek van Bannon is een flinke klap voor de Amerikaanse Alt-Right, die toch al in zwaar weer verkeert. Een jaar geleden dacht de beweging nog de macht te kunnen grijpen, maar inmiddels is Bannon weg, kan Richard Spencer nergens meer zijn gezicht laten zien en worden openbare bijeenkomsten vaak verhinderd door de in de VS zeer actieve antifascistische beweging. Natuurlijk is Bannon – zoals Judd Legum in de onderstaande tweet terecht opmerkt – om de verkeerde reden ontslagen: niet omdat hij een racist is, maar omdat hij Trump tegen de haren instreek. Dat doet er niets aan af dat de wereld gisteren een stukje beter is geworden. Good riddance to a lot of bad rubbish.