Azerbeidzjan pakt critici opnieuw hard aan

De regering van Azerbeidzjan treedt opnieuw hard op tegen critici en onafhankelijke groepen. Dat constateert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een vandaag (donderdag) verschenen rapport.

Het rapport beschrijft pogingen van de overheid om burgerorganisaties te ondermijnen. In 2016 deed de overheid dat volgens Human Rights Watch (HRW) met valse, politiek gemotiveerde aanklachten. Dit jaar werden minstens twintig activisten gearresteerd op grond van beschuldigingen die varieerden van drugsbezit tot illegale handelsactiviteiten.

Advocaten die bereid zijn critici te verdedigen, krijgen te maken met vergelding of worden geroyeerd.

“Toen begin dit jaar mensen vrijkwamen die ten onrechte vastzaten, hoopten we op een ommekeer in Azerbeidzjan”, zegt Giorgi Gogia, directeur voor de zuidelijke Kaukasus bij HRW en auteur van het rapport. “Dat optimisme verdwijnt echter snel, nu de regering critici meedogenloos vervolgt en probeert onafhankelijke groepen de mond te snoeren.”

De overheid arresteerde ook activisten op grond van mogelijke banden met de beweging van Fethullah Gülen, die er door Turkije van beschuldigd wordt achter de recente, mislukte couppoging in dat land te zitten.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be