Australië geeft groen licht aan omstreden steenkoolmijn

De provincie Queensland in het noordoosten van Australië geeft groen licht aan de Carmichael-mijn, een van de grootste steenkoolmijnen in de moderne geschiedenis. Het project is zeer omstreden en wordt door milieuorganisaties bevochten in de Australische rechtbanken. Australië gaat daarmee in tegen de wereldwijde tendens om niet meer te investeren in steenkool als energiebron.

Adani wil in 2017 met de bouw starten. De Carmichael-mijn houdt voor het bedrijf een investering in van 21 miljard Australische dollars (ongeveer 14 miljard euro). De steenkool uit de mijn zal worden geëxporteerd via een speciaal aangelegde spoorweg en zeehaven.

Tegen het project is veel protest. Verbranding van steenkool lijdt tot meer CO2-uitstoot, melden tegenstanders. Twee Australische actiegroepen hebben een rechtszaak tegen het project lopen. Eind 2015 bleek uit een enquête dat twee derde van de Australische bevolking af wil van steenkool. De Australische overheid zet echter al een tijd volop in op steenkool, vooral onder impuls van voormalig premier Tony Abbott.

Als Adani van start kan gaan in Queensland, zullen andere mijnbedrijven dat voorbeeld volgen. Naast de mijn van Carmichael staan nog acht andere steenkoolmijnen in de steiger in het bekken van de Galilee, waar mijnbedrijven bekende maar nooit eerder geëxploiteerde enorme steenkoolvoorraden willen gaan uitbaten. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be