#AusterityKills Dakloze man pleegt zelfmoord in Grieks bejaardentehuis

Een 73-jarige man heeft vannacht zelfmoord gepleegd in een bejaardentehuis in Athene. Als gevolg van de economische crisis en de bezuinigingen was de man dakloos en zat hij financieel aan de grond. Hij mocht tijdelijk in het bejaardentehuis verblijven. Vannacht kon hij de ellende niet meer aan en schoot hij zichzelf door het hoofd.

Sinds het begin van de economische crisis is het aantal zelfmoorden in Griekenland dramatisch toegenomen, opmerkelijk genoeg vooral onder mannen. Sinds het begin van de draconische bezuinigingen in 2010 is het aantal zelfmoorden met 35% gestegen. Uit onderzoek blijkt dat er een direct verband is tussen de hoogte van de werkloosheid en het aantal zelfmoorden.

300px-2010-2011_Greek_protests_collage (1)
Illustratie: Wikipedia

Toen in 2010 duidelijk werd dat Griekenland met een schuldenberg worstelde, besloten EU, IMF en ECB (de ’trojka) Griekenland te gebruiken om de rest van Europa – en met name de sociaal-democratie – eens flink schrik aan te jagen. Om nieuwe leningen te krijgen werd het land gedwongen een aantal draconische bezuinigingen door te voeren. Een groot aantal arbeiders in de publieke sector werd ontslagen, salarissen en pensioenen werden verlaagd, indirecte belastingen werden verhoogd en een flink deel van het publieke bezit werd verkwanseld aan de hoogste bieder.

Veel succes hebben de elkaar opvolgende bezuinigingspakketten niet gehad, maar het mag betwijfeld worden of  Griekenland ooit het échte doel van de trojka is geweest. Volgens de voormalige Griekse Minister van Financiën, Yanis Varoufakis, was het doel niet zozeer het hervormen van de Griekse economie, als wel het disciplineren van de Fransen door de Grieken als afschrikwekkend voorbeeld te gebruiken: “draai de verzorgingsstaat de nek om, of anders…”.

Bron: Keep Talking Greece