Asielzoekers maken zich op voor nieuwe winter in Haagse Sacramentskerk

Na ruim een jaar actievoeren hebben tientallen illegale vluchtelingen nog steeds geen duidelijkheid over hun toekomst. Ongeveer dertig uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeerden enkele maanden in tenten op de Koekamp in Den Haag, maar dat tentenkamp werd door de politie ontruimd. Sinds januari verblijven zij in de gekraakte Sacramentskerk aan de Haagse Sportlaan.

De groep is inmiddels gegroeid tot ongeveer zestig personen. De asielzoekers zijn aan het eind van hun latijn en klagen over gezondheidsklachten, zowel psychisch als lichamelijk.

De asielzoekers zijn uitgeprocedeerd en moeten terug naar het land van herkomst. Voor de meesten is dat Irak, maar in de kerk verblijven ook mensen uit bijvoorbeeld Afghanistan. De asielzoekers in de kerk vallen tussen de wal en het schip: ze kunnen niet worden uitgezet omdat Irak geen mensen toelaat die gedwongen worden om terug te keren.

En vrijwillig willen ze zeker niet terug naar hun geboorteland. De asielzoekers, die vaak al jaren in Nederland zijn, hebben er problemen en vinden het er gevaarlijk. Sommigen vrezen voor hun leven.

………. (Lees verder bij de bron van dit artikel)