Artsen Zonder Grenzen publiceert eigen onderzoek over VS-aanval ziekenhuis

Op 3 oktober voerde het Amerikaanse leger een vernietigende luchtaanval uit op een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Noord-Afghanistan. Tenminste dertig mensen werden gedood. Een onafhankelijk onderzoek blijft uit. De NGO publiceert vandaag dan maar een eigen onderzoek

Artsen Zonder Grenzen maakt vandaag een intern document publiek dat de luchtaanval door de VS-troepen beschrijft op haar ziekenhuis in Noord-Afghanistan op 3 oktober. “Het chronologische relaas van de feiten vóór, tijdens en juist na de luchtaanval brengt geen redenen aan het licht waarom het ziekenhuis werd aangevallen. Er waren geen gewapende strijders, noch werd er gevochten op of vanaf het ziekenhuisterrein”, stelt de NGO.

Het interne overzicht beschrijft patiënten die brandden in hun bedden, medisch personeel dat onthoofd werd en ledematen verloor en anderen die beschoten werden vanuit de lucht toen ze het brandende gebouw ontvluchtten. Tenminste dertig mensen zijn gedood, waaronder dertien medewerkers, tien patiënten en zeven onherkenbare lichamen die nog geïdentificeerd moeten worden.

“Vanuit het ziekenhuis lijkt het erop dat deze aanval bedoeld was om te doden en te vernietigen.”, zegt Christopher Stokes, Algemeen Directeur van Artsen Zonder Grenzen. “Maar we weten niet waarom. We weten niet wat er in de cockpit gebeurde, of wat er beslist werd in de militaire commandostructuur van de VS en Afghanistan.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be