Arme, domme Engelsen

Brexit komt eraan. Premier David Cameron treedt deswege af. En de Britten gaan naar verwachting een zware tijd tegemoet, vooral dankzij het Engelse volksdeel. Hoe extreemrechts triomfen viert, heeft collega Pyt van der Galiën gisteren nogmaals beschreven.

Het volgen van volksvijanden Boris Johnson en Nigel Farage door een Engelse meerderheid is bizar. Daar zullen de Britten een hoge prijs voor betalen. De rest van de politieke leiders in de EU zal het vertrek van Groot-Brittannië niet appreciëren. Gewoonlijk probeert de huidige machthebbende politieke elite plooien zoveel mogelijk glad te strijken. Die gewone gang van zaken zou inhouden dat het Verenigd Koninkrijk (nog wel) ondanks een vertrek gunstige handelsovereenkomsten met de EU zou kunnen sluiten. Maar dat verloop is nu te gevaarlijk door de extreemrechtse dreiging. Als Groot-Brittannië hoegenaamd niets merkt van een vertrek, is de weg vrij voor andere extreemrechtse partijen in Europa om eveneens een exit uit de EU te eisen, op de eerste plaats door het Front National in Frankrijk. Dat is een doemscenario voor Frankrijk en voor heel Europa. De EU zal daarom proberen Groot-Brittannië zoveel mogelijk een Griekenland-scenario op te dringen: doe wat wij eisen of schrijf de kans op economische voorspoed op je buik.

De bizarre Brexit en daarmee het verwerpen van het advies van de grote meerderheid van politieke partijen – Conservatieven in meerderheid, Labour, Liberalen en Groenen – duidt op een grote afschuw van de EU door de burgers. De EU moet democratiseren of ze desintegreert. Yanis Varoufakis heeft dat voor de uitslag van het Britse referendum al geconstateerd en dat als belangrijkste leus van DiEM25 gekozen. Over de kansen op democratisering van de EU zal Brexit veel duidelijk maken. Kan Groot-Brittannië, of Engeland als het Verenigd Koninkrijk eveneens desintegreert, zelfstandig voor welvaart voor het volk zorgen? Indien het slaagt, zal de EU zeker verder desintegreren. Als het mislukt, wat waarschijnlijk is, dan zijn de Engelsen meer dan een illusie armer, dan voelen ze het ook stevig in hun portemonnee.