Argentinië zet streep door oefenduel met Israël

De Argentijnse voetbalbond heeft een vette streep gezet door de oefeninterland met Israël. De wedstrijd zou komende zaterdag in Jeruzalem gespeeld worden.

Volgens critici legitimeerde de oefeninterland  de annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël. Diverse organisaties dreigden met boycotacties en de voorzitter van de Palestijnse voetbalbond riep voetbalfans in het Midden-Oosten op shirts van de Argentijnse sterspeler Lionel Messi te verbranden. De Argentijnse voetbalbond koos daarop eieren voor haar geld en gelastte het duel af.

Ook diverse Argentijnse spelers waren naar verluid niet erg ingenomen met het besluit een oefeninterland tegen een apartheidsstaat als Israël te spelen. Spits Gonzalo Higuain van Argentinië zei opgelucht te zijn: “eindelijk hebben ze [de Argentijnse voetbalbond] de juiste beslissing genomen”. Ook Lionel Messi zou intern aangegeven hebben niet vrolijk te worden van een oefeninterland tegen een land dat er een gewoonte van maakt ongewapende kinderen en verpleegsters dood te schieten.

Minder vrolijk was men in Israël. Volgens Minister van Defensie Avigdor Lieberman is het allemaal onderdeel van een complot om Israël te vernietigen. Netanyahu belde zelfs hoogstpersoonlijk de Argentijnse president Macri, maar die liet hem weten dat hij geen invloed heeft op de besluiten van de nationale voetbalbond.

Bronnen: Middle East Monitor en The Electronic Intifada