Arbeidsintensieve digitale klok

Ja, de klok loopt precies gelijk; kijk maar naar de tijd op de computer. Ja, het is een reuzenklus om hem 24 uur (per dag) aan de gang te houden. Daar zijn zeventig werknemers voor nodig, die op een oppervlakte van twaalf meter breed en vier meter hoog elke minuut in de weer gaan met dertig platen. Als de dag om is zijn 1611 veranderingen aangebracht. Dat is de digitale klok die op een troosteloos terrein in Oost-Berlijn werd opgebouwd.

Het zou een werkgelegenheidsproject voor de toekomst kunnen zijn, maar het was een object van de Duitse kunstenaar Mark Formanek (1967). De klok leeft voort op video (hier gesponsord door de Russische uitgave van Esquire) en geeft de actuele tijd aan, eventueel ook in andere plaatsen. De uitvoering in Berlijn, Standard Time, vond plaats op 2 augustus 2007.

“Deze film is veel meer dan slechts de opname van een actie, het opnemen van iets dat in het verleden heeft plaatsgevonden: het is ook een klok. Een klok die nu gebruikt kan worden en in de toekomst. Altijd is de klok up to date en punctueel”, aldus Formanek.

Hij herhaalde het kunstje onder meer in Rotterdam in november 2009.