Apetrots op de apenrots

apenrotsEen opname van elf jaar geleden onthult dat presidentskandidaat Donald Trump op zijn 59ste zijn leuter nauwelijks in bedwang kon houden bij de aanblik van vrouwelijk schoon, dat zijn seksuele avances willig ondergaat omdat ze een testosteronbom met sterallures niets kunnen weigeren. Het is niet de eerste keer dat bekend wordt hoe Donald tegen vrouwen aankijkt en hen bejegent. Het is wel de eerste keer dat de ophef apolitiek is. Volgens hemzelf was het stom om zulke dingen te zeggen, maar is het hoe mannen nou eenmaal denken en praten, dus excuses en zand erover. Die hard fans van Trump spreken van een linkse samenzwering of proberen de ophef te bezweren door te stellen dat Trump maar woorden gebruikte en Bill Clinton, de man van zijn tegenkandidaat, de enige echte vrouwenverkrachter is. President Clinton overleefde destijds de afzettingsprocedure naar aanleiding van onthullingen over zijn affaires. Liefhebbers van het herkauwen van samenzweringen voor politieke doeleinden zien daarin het bewijs dat Bill een verkrachter is.

Trump grabbelt al maanden in de ton van allerlei samenzweringstheorieën en hoaxes om zijn politieke tegenstanders uit te schakelen. Daar hoort bij dat Hillary Clinton het met andere mannen zou doen, dat ze politieke tegenstanders laat vermoorden, dat ze ongeneeslijk ziek zou zijn, dat ze het met Yoko Ono deed, en ga zo maar door. In de achtergrond speelt de populaire veronderstelling dat een vrouw bij voorbaat ongeschikt is voor het ambt van president en dat ze bovendien het politieke establishment vertegenwoordigt. Trump, die talloze met bladgoud beklede appartementen bezit, casino’s, vastgoedpaleizen en ook een brievenbustorenflat in Panama heeft en al decennialang dagelijks op tv te zien is, wordt door dezelfde stemgerechtigden gezien als een man van het volk. Donald zou vanuit het niets door hard werken steenrijk zijn geworden en drie keer hertrouwen met veel jongere fotomodellen is blijkbaar iets wat het volk zichzelf ook gunt. Donald erfde destijds het miljoenenbedrijf van zijn vader Fred die begon als timmerman en rijk werd met het bouwen van ‘betaalbare woningen’ in Queens en Brooklyn, maar alleen voor blanken; zwarten werden geweigerd.

Begin jaren zeventig werd Donald de baas in het bedrijf van zijn vader en leende hij een miljoen van zijn vader om een vastgoedonderneming in Manhattan te beginnen. In 1980 maakte Trump van het bedrijf een merk. Sindsdien contracteerde hij boksers en football-spelers en verscheen hij steeds vaker op tv als commentator of als gast in praatprogramma’s. In 1986 werd hij deeleigenaar en in september 2015 volledig eigenaar van Miss Universe. Korte tijd later verkocht hij die onderneming. Donald verkoopt ook gebotteld Trump water, Trump deodorant, Trump stropdassen, Trump steaks, Trump wodka en Trump wijn. Hij bezit elf golfbanen, verhuurt mannequins en verstrekt hypotheken. Hij heeft een eigen universiteit, een televisieproductiemaatschappij en bezit talloze hotels. En sinds de zomer is hij de enige presidentskandidaat voor de Republikeinse partij. Trump pronkt graag met zijn succes als zakenman, maar wat dat precies betekent weet eigenlijk niemand. Het is onbekend hoeveel hij werkelijk bezit en of hij belastingen betaalt. Duizenden werden door hem gedupeerd, maar weinigen konden financieel verhaal halen, want goede advocaten zijn duur.

Desalniettemin is Donald Trump de lieveling van veel minderbedeelden en personen die zich benadeeld voelen door de ontwikkelingen in de wereld en zichzelf als enige vertegenwoordigers zien van ‘het volk’. Sommigen zien in hem een messias, gezonden door God om het land te bevrijden van buitenlanders, homo’s, joden, latino’s, zwarten en moslims. Anderen zien in zijn flamboyante verschijning verzet tegen de politieke lobby en de bureaucratie van de overheid. Zijn protserige machismo wordt door velen gewaardeerd. Veel van zijn fans hebben weinig problemen met zijn denigrerende opmerkingen over gehandicapten, vrouwen, etnische en religieuze minderheden en voelen zich juist bevestigd in hun eigen opvattingen. Beledigen en intimidatie, dreigen met geweld, grof taalgebruik, het zijn allemaal zaken waarin veel mensen zich blijkbaar graag herkennen. Tot drie keer toe suggereerde Trump dat het beter zou zijn als Clinton vermoord zou worden. Een voormalige Miss America werd door hem financieel uitgekleed, als huishoudster behandeld en na kritiek een varken genoemd. De deplorables vinden het allemaal fantastisch.

De uitlatingen die gisteren naar buiten kwamen zijn voor veel prominente conservatieven nu reden hem de rug toe te keren. Velen zeggen nu dat ze het onverantwoord vinden hun kinderen te vertellen dat ze op zo’n vulgaire man stemmen. Homoseksuelen onderwerpen aan dwangverpleging, het executeren van onschuldigen uit minderheden en 12 miljoen illegalen willen deporteren is tot daar aan toe. Maar als je zegt dat je een getrouwde vrouw in haar kruis grijpt omdat ze dat lekker vindt heb je de fatsoensgrens overschreden, ongeacht je politieke kleur. De Telegraaf meldde vanochtend dat zijn vrouw Melania hem vergeven heeft. “Dit is niet de man die ik ken. Hij voelt en denkt als een leider. Ik hoop dat mensen net zoals ik gedaan heb zijn excuses aanvaarden en zich richten op de belangrijke kwesties waarmee ons land en de wereld geconfronteerd worden.” Het enige dat Trump vanaf nu hoeft te doen is zijn mond houden als hij opgewonden wordt bij de aanblik van vrouwelijk schoon. Al het andere is hem al vergeven. De kans is dus groot dat Trump ondanks alle ophef gewoon president wordt.