Antifascistische acties tegen de extreemrechtse coronademonstratie van 2 januari

Op 2 januari 2022 is een groep antifascisten samengekomen om te protesteren tegen de extreemrechtse groepen en geluiden die een steeds prominentere plaats innemen binnen de coronaprotesten. Eerder die dag verzamelden Joodse antifascisten zich al bij het Joods verzetsmonument op het Waterlooplein om een tegengeluid te laten horen. Later heeft een groep antifascisten een demonstratie door de binnenstad gelopen. Hierbij is het bruine FvD hoofdkantoor roze gekleurd.
Het is inmiddels algemeen bekend dat extreemrechts structureel en massaal aanwezig is op de drukbezochte coronaprotesten die tegenwoordig aan de orde van de dag zijn. Het gaat hierbij zowel om bekende neonazi’s als Ben van der Kooi en Voorpost, als nieuw gevormde Defend groepen en het steeds openlijker fascistische Forum voor Democratie. Deze groepen voelen steeds minder de noodzaak om hun overtuigingen te verbloemen en komen in militaristische kleding, met extreemrechtse banners en prinsenvlaggen. De antisemitische holocaustvergelijkingen die door hun toedoen zo’n groot onderdeel zijn geworden van deze demonstraties, moeten worden gezien en behandeld als een vorm van holocaustontkenning.

Forum voor Democratie gebruikt de demonstraties om campagne te voeren en een beweging op te bouwen. Hun speeches en vlaggen zijn onmogelijk te missen. Ook deze demonstratie was daarin geen uitzondering. FvD heeft deze doelbewust gecombineerd met de kick off van hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Doordat duizenden mensen regelmatig schouder aan schouder met openlijke fascisten lopen, wordt fascisme genormaliseerd en krijgt het steeds meer ruimte om te groeien. Dit mogen en kunnen wij niet toestaan.

De eerstvolgende extreemrechtse coronademonstratie in Amsterdam vindt plaats op 16 januari. We roepen iedereen op om ook dan aanwezig te zijn en samen met ons in opstand te komen tegen fascisme en te laten zien dat lopen met fascisten niet acceptabel is. TOEN NIET, NU NIET, NOOIT MEER FASCISME!

– Overgenomen van Indymedia, inclusief uitgelichte afbeelding