Amokrijder in Oslo had waarschijnlijk geen terroristisch motief

De man die gisteren in Oslo een ambulance stal en daarmee inreed op voetgangers, had volgens de politie waarschijnlijk geen terroristisch motief. Wel wordt hij aangeklaagd wegens meervoudige poging tot moord. 

De man stal een ambulance – blijkbaar nadat hij eerst zijn eigen auto gecrasht had – waarmee hij vervolgens inreed op voetgangers. Daarbij raakte als door een wonder niemand ernstig gewond. In de ambulance vond de politie een geweer, een machinepistool en een flinke hoeveelheid drugs. Volgens sommige bronnen was de man zwaar onder invloed.

Omdat de man banden had met de hardcore nazi’s van de Nordic Resistance Movement, werd in eerste instantie uitgegaan van een mogelijk terroristisch motief. De politie zegt echter dat daar – zoals het nu lijkt – geen aanwijzingen voor zijn.

De man heeft een strafblad van hier tot Tokio, o.a. wegens openlijke geweldpleging, vernieling, diefstal en het gebruik van vuurwapens.

De politie arresteerde later op de dag een 25-jarige vrouw die in kennelijke staat verkeerde. Ze wordt verdacht van medeplichtigheid.

Bron

Uitgelichte afbeelding: By Wolfmann – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53671605