Amnesty veroordeelt Turkije wegens geweld tegen Koerden

Turkije heeft ‘roekeloos’ geweld gebruikt tegen de inwoners van de Koerdische regio in het zuidoosten van het land. Dat zegt Amnesty International in een vandaag gepubliceerd rapport. Bovendien zijn veel van de maatregelen die de Turkse regering getroffen heeft , zoals de tot in het oneindige verlengde uitgaansverboden, een vorm van collectieve bestraffing. Collectieve bestraffing van de burgerbevolking in een oorlogssituatie is naar internationaal recht verboden. kurdimages

Volgens Amnesty hebben de uitgaansverboden tot gevolg dat een groot deel van de bevolking gedurende lange tijd geen toegang heeft tot medische voorzieningen, voedsel, water en elektriciteit. De mensenrechtenorganisatie roept de Turkse regering op een einde te maken aan de uitgaansverboden. Goed bedoeld, maar daar veegt Erdogan natuurlijk zijn kont mee af.

Volgens Amnesty, dat zich baseert op cijfers van de Human Rights Foundation of Turkey, zijn sinds augustus 2015 162 burgers omgekomen bij het conflict in de Koerdische regio, waaronder 29 kinderen.

Lees verder bij Middle East Eye