Amnesty: ‘Sterke bewijzen’ voor Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza

Volgens Amnesty International heeft het Israëlische leger (IDF) tijdens de oorlog met de Palestijnse verzetsbeweging Hamas in 2014 oorlogsmisdaden begaan door opzettelijk burgers tot doelwit te kiezen. Volgens Amnesty is er mogelijk zelfs sprake van ‘misdaden tegen de menselijkheid’.

220px-Street_in_Ramallah_after_IDF_raid_during_Operation_Brother’s_Keeper_June_2014_2
Een straat in Ramallah na een aanval door het IDF

Van misdaden tegen de menselijkheid is sprake wanneer het wijdverbreide en stelselmatige aanvallen op de burgerbevolking betreft.

Op 1 augustus 2014 beschoot het Israëlische leger woonwijken in Rafah. De beschietingen waren bedoeld als vergelding voor het gevangennemen van een Israëlische soldaat, een dag eerder.  Volgens het internationaal recht zijn dergelijke collectieve strafexercities verboden, maar Israël heeft traditioneel volstrekt lak aan het internationale recht.

220px-Destroyed_ambulance_in_the_CIty_of_Shijaiyah_in_the_Gaza_Strip
Straatbeeld in Gaza, juli 2014

Volgens het rapport van Amnesty is er ‘overweldigend bewijs dat de Israëlische strijdkrachten….aanvallen uitvoerden waarbij burgers in hun woningen en in de straten gedood werden’.

Ook zijn er volgens Amnesty aanwijzingen dat het IDF  gericht vuurde op vluchtende burgers.
Het rapport van Amnesty is gebaseerd op honderden foto’s, video’s en satellietbeelden, die vervolgens werden vergeleken met  verklaringen van ooggetuigen.

Bron: Al Jazeera