Amnesty: grote merken gebruiken kinderarbeid voor palmolie

Palmolie heeft niet alleen een donkere milieukant, blijkt uit onderzoek van Amnesty International. Kinderen van acht jaar produceren in gevaarlijke omstandigheden palmolie die grootste merken ter wereld als Colgate-Palmolive, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble en Unilever gebruiken in hun voeding, cosmetica en producten.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International onderzocht de arbeidsomstandigheden op plantages in Indonesië die palmolie bezorgen aan het Singaporese bedrijf Wilmar, ’s werelds belangrijkste verwerker en verkoper van palmolie. Geen van de ondernemingen waar Amnesty contact mee opnam, ontkende de vastgestelde misbruiken.

Amnesty sprak voor zijn onderzoek met 120 arbeiders die werken op plantages die eigendom zijn van twee dochtermaatschappijen van Wilmar en van drie leveranciers van Wilmar in Indonesië. Die gesprekken brachten een brede waaier van misbruiken aan het licht.

Zo moeten kinderen, soms niet ouder dan acht, gevaarlijk en fysiek zwaar werk verrichten en thuisblijven van school om hun ouders te helpen op de plantage. Arbeiders lopen ernstige verwondingen op door paraquat, een zeer giftig chemisch product. Hoewel de EU en ook Wilmar zelf dit product verbieden, wordt het nog altijd gebruikt op deze plantages. Arbeiders moeten bovendien lange uren kloppen en belachelijk hoge productiedoelstellingen halen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be