Alt-Right-knuffelaar Zihni Özdil uit fractie Groen Links gezet

GL-stemmers kunnen opgelucht ademhalen: fascistenknuffelaar Zihni Özdil is uit de fractie gezet. Özdil geeft zijn zetel terug aan GL en vertrekt uit de Tweede Kamer.

In een verklaring waarin Özdil volledig met de grond gelijk wordt gemaakt schrijft fractievoorzitter Jesse Klaver dat de breuk niet zozeer te wijten is aan inhoudelijke meningsverschillen, als wel aan Özdil’s onvermogen zich te gedragen als teamspeler: “We hebben lang geprobeerd met Zihni afspraken te maken over het verbeteren van zijn functioneren. Maar hij bleef afspraken keer op keer schenden, schond de onderlinge vertrouwelijkheid en vertoonde ontoelaatbaar gedrag waardoor collega’s zich niet meer veilig voelden. Deze week bleek Zihni een intern gesprek met een collega heimelijk op te hebben genomen”.

Özdil  liet enkele weken geleden in een interview met Trouw weten dat hij zich tegen het leenstelsel voor studenten keerde. Dat stelsel kwam in 2015 in de plaats van de basisbeurs, met steun van GroenLinks. Özdil noemde het systeem in de krant – overigens terecht – “asociaal”. Het is gebruikelijk dat dergelijke interviews van tevoren met de fractie worden doorgenomen, maar Zihni Özdil bleek volledig op eigen houtje gehandeld te hebben. Het rebelse fractielid moest op het matje komen bij Klaver. Geheel in stijl probeerde Özdil dat gesprek stiekem op te nemen.

Het interview met Trouw was de bekende druppel. Binnen de fractie ergerde men zich al geruime tijd aan het ongeleide projectiel Zihni Özdil die zich niet aan afspraken hield, zich meer bekommerde om zijn eigen moddervette ego dan om de partij en die naar verluid een stevig alcoholprobleem had.

Daarnaast ergerde de linkervleugel van de partij zich dood aan Özdil’s geknuffel met ranzige extreemrechtse types. Selfies met openlijk fascistische complotdenkers als Sid Lukkassen maken je niet populair in linkse kringen.

De fotosessie met Lukkassen kwam Özdil op forse kritiek uit eigen kring te staan, waar men  hem verweet een ‘fascistenknuffelaar’ te zijn. Een huilerige Zihni ging zich daar vervolgens uitgebreid over beklagen in NRC. Ook binnen de fractie was men niet gecharmeerd van Özdil’s warme banden met extreemrechts. Er werd zelfs gedreigd met een Twitterverbod.

Gezien het bovenstaande zal het niemand verbazen dat op Twitter vooral (extreem)rechts zich beklaagt over het vertrek van deze destructieve narcist. Links haalt opgelucht adem.


Uitgelichte afbeelding:  Door DWDD – DWDD, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73142897