Alsnog uitgewezen

Willem Alexander is vandaag opgepakt en in hechtenis genomen. Ook zijn vrouw Maxima en de kinderen van het echtpaar zitten vast.

Alle officiële bezigheden van het koninklijk paar zijn inmiddels afgelast. Ook het voorgenomen staatsbezoek van koning en koningin aan Frankrijk, dat gepland stond voor maart volgend jaar, gaat niet door.

Volgende week zal een toestel van de KLM de in 2013 tot koning gekroonde Willem Alexander naar Berlijn vliegen.
Alexanders vader diende namelijk in Hitlers Wehrmacht en het kan derhalve niet worden uitgesloten dat de vader van de huidige koning betrokken was bij oorlogsmisdaden.

Ofschoon er geen harde bewijzen liggen dat dit laatste het geval is, heeft de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) toch besloten de verblijfsvergunning van de hier meer dan twintig jaar na de oorlog geboren Willem Alexander in te trekken.

Ook Willem Alexanders vrouw Maxima wordt uitgewezen. Zij zal met een KLM-toestel op korte termijn naar Argentinië worden gevlogen samen met haar kinderen.
De vader van Maxima was namelijk, zoals bekend, onderminister in het militaire regime dat Argentinië regeerde in de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw.
Tijdens die periode zijn door dat regime duizenden mensen in de zogenoemde ‘vuile oorlog’ wederrechtelijk gevangen gezet, gemarteld en vermoord.

Ofschoon er nooit een formele aanklacht tegen de vader van Maxima is ingediend wegens betrokkenheid bij of het plegen van misdaden tegen de menselijkheid kan niet worden uitgesloten dat Jorge Zorreguieta op zijn minst weet had van dergelijke misdaden in zijn hoedanigheid van regeringsfunctionaris.

Tal van Oranjeverenigingen in het land hebben inmiddels protest aangetekend tegen het besluit van de staatssecretaris en zijn handtekeningenacties begonnen ten einde de staatssecretaris te bewegen terug te komen op zijn besluit. Zij stellen zich namelijk op het standpunt dat een land dat kinderen uitwijst omdat één van de ouders mogelijk betrokken is geweest bij misdaden tegen de menselijkheid, zelf een misdaad tegen de menselijkheid begaat.