‘Als het niet controversieel is, heeft het geen nut’

Activist en conceptueel kunstenaar Ai Weiwei vluchtte onder dwang zijn thuisland China uit, omdat hij de bevolking opriep om zich tegen het huidige Chinese regime te keren. Deze ervaring inspireerde hem tot zijn tentoonstelling ‘#SafePassage’, een tentoonstelling over mensen die net als hijzelf op de vlucht zijn voor hun regime, oorlog, of om welke reden dan ook.

De tentoonstelling in FOAM is niet bijzonder groot: ze beslaat slechts drie kleine ruimten. Het aantal foto’s is echter opzienbarend: zeker duizenden.

Bij binnenkomst is de eerste ruimte gevuld met foto’s van Ai Weiwei’s rusteloze leven in China, en zo zijn de foto’s ook ophangen: als rusteloze eilandjes van groepen foto’s in een zee van witte muren. De foto’s zelf, die allemaal met een simpele iPhone zijn genomen en dus niet van bijster goede kwaliteit zijn, zijn voornamelijk portretten en foto’s van alledaagse objecten en huiselijke scènes, wat rauw afsteekt tegen de rusteloze vormgeving van de tentoonstelling zelf. Dit creëert een gevoel van vervreemding.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: socialisme.nu

Tentoonstelling t/m 7 december 2016 in FOAM, Keizersgracht 609, Amsterdam