Als de Catalanen staken

Gisteren (3/10) staakten de Catalanen als protest tegen de repressieve reactie van de centrale overheid in Madrid op het referendum van 1 oktober. Ik was toevallig in Barcelona na elders in Catalonië een training te geven over kritisch burgerschap. Ook daar was het referendum al het centrale gespreksonderwerp. Na een week reflectie over burgerschap, had ik onverwacht een brede burgerbeweging in actie zien.

Op de bus tussen Isona en Barcelona zag je in elk dorp en elk stadje telkens weer hetzelfde tafereel: veel Catalaanse vlaggen, muurschilderingen die opriepen om ‘ja’ te stemmen of minstens gewoon te gaan stemmen en een luide roep om democratie. Het is duidelijk dat de beweging niet beperkt is tot het stedelijke Barcelona.

Toen ik gisteren, aangekomen in de Catalaanse hoofdstad, het nieuws zag vanuit de jeugdherberg waar ik de nacht doorbracht, zag ik live beelden van een protestactie aan het hoofdkwartier van de Partido Popular van premier Rajoy. De actie werd georganiseerd door de CNT, een anarcho-syndicalistische vakbond. Er was opvallend weinig politie en een grote delegatie brandweerlui die in een linie tussen de actievoerders en de politie stonden opgesteld. Het is een scenario dat de rest van de dag herhaald zou worden.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be