Alles over de protestbeweging in Marokkaanse Rif-regio

Na 7 maanden van luidruchtig protest in de Marokkaanse Rif-regio werd Nasser Zefzafi, de leider van de opstand opgepakt. Waar komt het protest vandaan en hoe moet het verder? U leest het hier.

Wat is de Rif?
De Rif is een regio in het noorden van Marokko. De regio strekt zich uit van Targuist in het westen tot aan Berkane nabij de Algerijnse grens. Het is een Berberstalige regio die wordt bewoond door Riffijnen. De twee grootste steden in de regio zijn Al Hoceima (250.000 inwoners) en Nador (461.726 inwoners). In de Rif wonen ongeveer 3 miljoen mensen en veel Marokkanen uit Europa zijn uit de Rif afkomstig.

Waarom is het er al zeven maanden onrustig?
Het is onrustig omdat het Marokkaans regime haar beloften niet heeft ingelost. Toen de bevolking naar aanleiding van de Arabische Lente in 2011 ook de straat opgingen, beloofde het regime een nieuwe Marokkaanse grondwet die het land op het pad van meer sociale gelijkheid en democratie zou stuwen. De bevolking heeft zich daar dan grotendeels bij neergelegd maar na 6 jaar is het geduld van de mensen op. Ze willen jobs, een betaalbare gezondheidszorg, goed onderwijs en voor de Rif ook de erkenning van het cultureel patrimonium. Zo kunnen de Riffijnen nog altijd geen onderwijs in de eigen taal volgen. De moedige antikoloniale strijd van Khattabi wordt nog altijd niet erkend. De Rif regio heeft alleen een kleine universiteit in Nador. Maar de meerderheid van de jongeren moet naar Oujda of Fes om een opleiding te volgen. Ziekenhuizen zijn zoals in de rest van Marokko ondergefinancierd. Sinds de jaren 80 is ook de privésector actief in de gezondheidszorg maar dat leidt tot een grote kloof tussen arm en rijk op dat vlak. Wie goede gezondheidszorg of onderwijs wil, moet er veel voor betalen. Op economisch vlak zette de Rif wel een inhaalbeweging in na de dood van de vorige koning Hassan II, maar de werkloosheid blijft er wel bijna dubbel zo hoog als gemiddeld.

Het is niet de eerste keer dat er een opstand uitbreekt in de Rif?
In 1958-1959 brak er in de Rif een grote opstand uit tegen het centrale gezag. De Spaanse kolonisator had nagelaten de regio te ontwikkelen. De centrale overheid deed niets om deze onderontwikkeling van de regio te verbeteren. De opstand werd koelbloedig neergeslagen door de toenmalige prins en latere koning Hassan II die toen aan het hoofd stond van 30.000 soldaten. Volgens de meest voorzichtige cijfers kwamen er toen 3000 Riffijnen om het leven.

In 1984 participeerde de hele regio aan linkse studentenprotesten tegen het neoliberaal beleid dat Marokko moest uitvoeren van het IMF. Ook deze protesten werden bloedig neergeslagen. Een pikant detail: de regio werd pas ontwikkeld na de troonsbestijging van de huidige koning in 1999.

Wat is de concrete aanleiding van het huidige protest?
Na de dood van een visverkoper in oktober van vorig jaar braken de eerste protesten uit. De visverkoper werd geplet in een vuilnismachine nadat hij erin sprong om de vernietiging van zijn visvoorraad door de politie tegen te gaan.

Maandag werd de leider van het verzet, Nasser Zefzafi, opgepakt. Wie is hij?
Zefzafi ontpopte zich tot de meest zichtbare spreekbuis van het protest. Hij communiceert via filmpjes op sociale media en heeft daarmee een grote impact. Over Zefzafi weten we eigenlijk niet veel. We weten wel dat hij in een ver verleden actief is geweest voor de islamitische beweging Adl Wal Ihsaan (Rechtvaardigheid en liefdadigheid). Aan zijn vocabularium te horen heeft een klassieke opleiding gevolgd, waarschijnlijk Arabische literatuur, maar dat is niet zeker.

Waar wordt hij van beschuldigd?
Hij wordt beschuldigd van verschillende zaken. Hij wordt enerzijds beschuldigd van het onderbreken van de vrijdagpreek van een imam in één van de moskeeën in Al Hoceima. De andere aanklacht is het in gedrang brengen van veiligheid van de Marokkaanse staat. Het is afwachten wat de echte aanklacht gaat worden tegen Zefzafi.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be