Alleen voor echte mannen

Gisteren werd Jitse A. aangehouden vanwege zijn activiteiten in Syrië. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de Friese oud-Dutchbatter die op Facebook zegt tegen IS te strijden mensen heeft vermoord. Dat het vermoorden van mensen strafbaar is wordt niet door iedere Nederlander gedeeld. Jitse meldde zich via Facebook als vrijwilliger voor het Syrisch-Koerdische YPG, de volksmilitie die tegen IS vecht in Noord-Syrië. YPG wordt gesteund door de westerse machten, maar Amnesty International beschuldigt YPG van etnische zuiveringen. In Nederland is er veel waardering voor de activiteiten van Jitse, zonder dat iemand weet wat hij precies heeft gedaan. Hij heeft immers aan het front gevochten tegen de vijand, waarmee we volgens Rutte in oorlog zijn. Hoe kan het dan dat Jitse is aangehouden? Hij is een held, geen lafaard zoals die Syrische vluchtelingen. Er is ondertussen een petitie gestart met commentaren waarin men hoopt dat hij zal helpen Nederland te “de-islamiseren”. Volgens Henk Bres en vele anderen verdient hij een onderscheiding en “een gouden stoel in de hemel”.

Een recent dingetje in rechts-opiniërend Nederland is ‘regressief links’. Dat is uit het Engels overgewaaid en er wordt wat in de volksmond policor of Gutmenschen heet mee bedoelt; linkse mensen die vol goede bedoelingen zouden wegkijken bij terrorisme en onderdrukking. Terroristische aanslagen zijn geen daden van verwarde en/of criminele mensen, maar gevolgen van links beleid, waardoor terroristen naar binnen kunnen en hun gang kunnen gaan. Regressief linkse mensen heulen dus met de radicale islam, zo is de logica van de conservatieven die de term graag gebruiken. Mensen die zich inzetten voor vrede worden verantwoordelijk gehouden voor terreur. Veiligheid is dat je rücksichtslos een bom gooit op mensen die je verder niet kent, maar waarvan jou is verteld dat ze gevaarlijk kunnen zijn. Dat de politie niet met de feiten naar buiten wil komen is de schuld van onderdrukkend links. Je kunt met de term overal een draai aan geven en links de schuld geven van discriminatie van homo’s en geweld tegen vrouwen. Alles wat mis is in de wereld is de schuld van regressief links.

Mensen- en burgerrechten zijn niet meer zo vanzelfsprekend als een decennium of wat geleden. Ze worden tegenwoordig (weer) als economische en maatschappelijke hindernis gezien. ‘Trendwatcher’ Adjiedj Bakas wordt regelmatig ingehuurd door bedrijfsleven, banken en overheid om hen te enthousiasmeren met zijn voorspellingen. Het is voor die instellingen blijkbaar geen enkel probleem dat hij als publieke persoon zijn seksisme en racisme niet onder stoelen of banken steekt. Gisteren meldde hij op Twitter dat feministes en linkse vrouwen die lezingen van wat er in Keulen rond oud-op-nieuw is gebeurd in twijfel trekken lelijk zijn en verkrachting door moslims goedpraten. Eerder wist Bakas een Amerikaanse, zwarte journaliste van Washington Post te melden dat ze lelijk was en lui, want ze had kritiek op de racistische cultuur van Zwarte Piet. Hij had niets tegen zwarte mensen zolang ze maar hard werken en dat zagen zijn witte vrienden net zo. Zijn grote vriend Erik de Vlieger voegde eraan toe dat ook hij niets tegen zwarte mensen had om vervolgens een afbeelding voor Playboy van hemzelf met twee naakte donkere vrouwen toe te voegen.

Het is een conservatieve trend die al een tijdje aan de gang is. Nuancerende twijfel is vervangen door stoere, eenduidige duidelijkheid waar je voor of tegen kunt zijn. Mannen die in een miss-verkiezing een teken van westerse vooruitgang en vrijheidsdenken zien afgezet tegen vreemde, barbaarse invloeden van buitenaf en vijanden van binnenuit. Mannen die heel eloquent het grootst mogelijke haatdragende geleuter weten te verkondigen èn te verkopen en van wie hun levensloop uit indrukwekkende nietszeggendheid bestaat, zoals vrouwelijke GroenLinksers consequent als lelijke moslims afbeelden, of beweren dat je met honderden Marokkaanse vrouwen of jongetjes het bed hebt gedeeld en daarom als geen ander precies weet wat ‘de Marokkaan’ beweegt en dat alle moslims eigenlijk nazi’s zijn. Luidruchtige mannen met een uitgesproken mening, die door anderen gezien en gepresenteerd worden als deskundig en capabel. Neem zo’n Martin Bosma, waar de onbetrouwbaarheid van afdruipt, maar waarvan veel Nederlanders vinden dat hij met zijn charmes de beste Kamervoorzitter is.

Ondanks alle feministische golven, onderwijsverbeteringen en emancipatiebewegingen gaan we de laatste jaren weer terug naar af. Discriminatie hoort er gewoon bij, je moet je invechten, zo onze premier. Zelfs de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mensen met een beperking is iets waar de overheid zich niet mee zou moeten bemoeien, zo vindt rechts. Dat moet je aan de markt van vraag en aanbod overlaten. Als er geen behoefte is om een winkel toegankelijk te maken voor personen met een rolstoel, dan moet je dat blijkbaar accepteren. Drempels verlagen en gelijke rechten kosten geld. Pas in 1991 werd in Nederland verkrachting in het huwelijk strafbaar. Daarvoor was het hebben van seks een huwelijkse verplichting, ook indien een van de partners daar niet mee instemde. 90% van de verkrachtingen en andere geweldsdelicten tegen vrouwen vinden anno 2016 nog steeds plaats in huiselijke, familiaire kring. Nog steeds worden vrouwen onderbetaald voor hetzelfde werk als waar mannen veel meer voor krijgen en maken zij nog steeds veel minder kans op een bestuursfunctie in het bedrijfsleven. En zolang we de vreemdeling of iemand die de helpende hand wil geven de schuld kunnen geven van alle ellende in de wereld zal er niets veranderen.

Sinds Pim Fortuyn is Nederland veranderd in een land waar bekrompenheid en conservatisme leidend zijn en de hufterigheid richting minderheden is opgenomen in het nationale erfgoed. De nieuwe elite is een soort mannenbroederschap die de SGP nooit voor elkaar heeft gekregen. Neem Serious Request, het razend populaire plaatjes draaien voor een goed doel vanuit een glazen huis. De hele organisatie van dat project bestaat vrijwel alleen uit mannen. Het is alsof je een gemiddelde bestuurskamer van een grote onderneming of een bank betreedt. Vrouwen worden alleen geaccepteerd als ze zich als ideale voorstelling van echte mannen presenteren of exact hetzelfde vinden als hun mannelijke, conservatieve soortgenoten. Vrouwen die opkomen voor hun rechten of, hoe durven ze, een eigen mening hebben worden belachelijk gemaakt en voor hoer uitgescholden. Dat laatste is alleen een probleem als moslims dat doen. Toen Rutte zijn eerste kabinet presenteerde en de vraag kreeg, waarom er zo weinig vrouwelijke kabinetsleden waren antwoordde hij zonder met zijn ogen te knipperen dat hij had gekozen voor kwaliteit. Er was vrijwel geen ophef over die opmerkelijke uitspraak. Helaas zien veel Nederlanders in conservatisme vooruitgang.