Alle steden ter wereld geteisterd door fijnstof

Meer dan 80 procent van alle stadsbewoners ter wereld ademt ongezonde hoeveelheden fijnstof in. Dat blijkt uit een onderzoek van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie naar de luchtvervuiling in 3.000 steden.

Van alle steden met meer dan honderdduizend inwoners in lage en middeninkomenlanden, voldoet 98 procent niet aan de minimale gezondheidsstandaarden van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization – WHO). In landen met een hoog inkomen is dat 56 procent. In snelgroeiende steden in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en de westelijke Stille Oceaan is de luchtkwaliteit het slechtst, constateert de WHO.

De concentratie fijnstof met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer 1) (PM 2,5) is het hoogst in India. Zestien van de dertig meest vervuilde steden ter wereld liggen in dat land. Wat betreft de grotere, iets minder gevaarlijke deeltjes (PM 10), heeft India acht steden in de top 30. In deze steden ligt de concentratie fijnstof vaak vijf tot tien keer hoger dan het door de WHO aanbevolen niveau.

1) 1000 micrometer (micron of µm) is 1 millimeter (mm), 1000 millimeter is één meter.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be