Algemene Vergadering VN stemt krachtig nee tegen beslissing Trump over Jeruzalem

Met een stevige meerderheid is de erkenning door de Amerikaanse president Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israel donderdag door de Algemene Vergadering van de VN ”van nul en gener waarde” verklaard.  Vóór stemden 128 landen, 35 onthielden zich van stemming en tegen waren slechts negen landen: de VS, Israel, Honduras, Guatemala, Togo, Micronesië, de Marshall Eilanden,  Nauru en Palau.
 De meerderheid was overigens wel kleiner dan verwacht, gedacht werd aanvankelijk dat ongeveer 150 landen vóór zouden stemmen. Mogelijk was dat echter een effect van het ongehoorde dreigement dat Trump de de hulp aan landen die voor zouden stemmen zou korten. Nikki Haley, zijn ambassadeur, zei woensdag dat ze de namen van die landen zou noteren. Mogelijk dat een aantal landen zich als gevolg hiervan van stemming onthield. De woordvoerster van het Amerikaanse departement van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert, zwakte het dreigement echter donderdag weer wat af. Zij zei dat een voorstem slechts één van de elementen zou zijn die zouden bepalen welk buitenlands beleid er ten aanzien van een land zou worden gevoerd.
Onder de voorstemmers waren veel bondgenoten van de VS, zoals bijna alle landen van de EU (waaronder ook Nederland). Alleen Polen, Hongarije, Tsjechië en Roemenië onthielden zich. Ook de hele Arabische wereld stemde vóór de resolutie. Onder die landen zijn er een paar zoals, Egypte, Irak of Jordanië die grote ontvangers van Amerikaanse hulp zijn.
De Palestijnse leider Abbas liet door zijn woordvoerder verklaren dat de stemming opnieuw aangeeft dat ”de Palestijnse zaak de steun van de internationale gemeenschap heeft en dat geen beslissing van welke zijde dan ook de situatie kan veranderen dat Jeruzalem onder het internationaal recht bezet gebied is”.
De Israelische premier Netanyahu, die de VN eerder een ”huis vol leugens” had genoemd, verwierp de ”schaamteloze” stemming. ”Israel verwerpt de beslissing van de VN en is tegelijkertijd verheugd over het grote aantal landen dat niet vóór stemde,” aldus Netanyahu’s verklaring. ”Israel dankt president Trump voor zijn uitgesproken standpunt ten gunste van Jeruzalem en dankt de landen die met Israel mee stemden, tezamen voor de waarheid. Ik waardeer het dat een groeiend aantal landen weigert deel te nemen aan dit theater van het absurde.”
Tot de zitting van de 193 leden tellende AV was opgeroepen door de Arabische en de moslim landen, nadat de VS in de Veiligheidsraad afgelopen maandag een eerdere resolutie met dezelfde inhoud had gevetood.